Švedijos visuomenės sveikatos agentūra pranešė registravusi 16 755 patvirtintus koronaviruso atvejus ir 2 021 mirties atvejį.

Agentūra taip pat patikslino anksčiau šią savaitę paskelbtą pranešimą dėl Stokholmo, tapusio koronaviruso epidemijos židiniu šalyje.

Visuomenės sveikatos agentūros pranešime, kuriame, remiantis statistiniais modeliais, buvo daroma išvada, kad epidemijos pikas sostinėje balandžio 15 dieną praėjo. Stokholme ir jo apylinkėse koronavirusu buvo užsikrėtę 86 tūkst. iš maždaug 2 mln. rajono gyventojų, sakoma balandžio 21-osios pranešime.

Tačiau ketvirtadienį data buvo pakeista į balandžio 8 dieną, ir patikslintas užsikrėtusiųjų skaičius – 70 500.

„Užsikrėtusiųjų skaičius vis dar yra didelis, dabar ne laikas švelninti bet kokias apsaugos priemones“, – sakoma vyriausiojo epidemiologo pavaduotojo Anderso Wallensteno pranešime.

Agentūra taip pat informavo, kad iki gegužės 1 dienos naujuoju koronavirusu turėtų būti užsikrėtę 26 proc. Stokholmo gyventojų.

Tyrėjai pasitelkė modeliavimą, pagrįstą praneštais atvejais ir atsitiktinai parinktų Stokholmo gyventojų tyrimu.

Švedija neįvedė specialių karantino priemonių, kokių ėmėsi kitos Europos šalys, o paragino gyventojus prisiimti atsakomybę ir laikytis oficialių rekomendacijų.

Kalbant apie draudžiamąsias priemonės, buvo uždrausti daugiau nei 50 žmonių susibūrimai ir lankymai slaugos namuose.

Ši strategija sulaukė tam tikros kritikos, kadangi šalies mirtingumo rodikliai aplenkė kaimynines Skandinavijos šalis Suomiją, Daniją ir Norvegiją, kurios ėmėsi griežtesnių izoliavimo priemonių.

Ketvirtadienį Karolio universitetinė ligoninė pranešė, kad mirė viena 40 metų ligoninės slaugytoja, kuriai buvo patvirtinta COVID-19 infekcija.

Transliuotojui SVT ligoninė pabrėžė, kad dėl pasireiškusių COVID-19 infekcijos simptomų slaugytoja turėjo nedarbingumą, jos mirties priežastis kol kas nepatvirtinta.