Štai kokie jo pastebėjimai ketvirtadienį:

Ekonomistai ir matematikai modeliuoja, kaip padaryti karantino švelninimo procesą efektyvesniu. Vienas siūlymų - kurti vadinamąsias žaliąsias zonas. Tai reikštų, kad valstybių teritorijos būtų išdalijamos į zonas, turinčias nuo 5 iki 100 tūkst. gyventojų. Šios zonos būtų vertinamos kiekviena atskirai: ta, kurioje užsikrėtimų lygis žemas, taptų žalia. Zonai tapus žalia, joje gyventojų judėjimas vyktų nekliudomai, o karantino suvaržymai būtų panaikinami. Tiesa, norint išvykti iš savo zonos asmenys privalėtų gauti specialų leidimą. Ilgainiui žaliosios zonos imtų jungtis tarpusavyje. Tokiu būdu būtų galima užtikrinti sąlyginai spartų ekonominio aktyvumo atkūrimą - skaičiuojama, jog visa Jungtinė Karalystė galėtų tapti žalia per 2-4 mėnesius. (World Economic Forum)

JAV Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo negaili kritikos Kinijai: "Netgi šiandien Kinijos valdžia neleido amerikiečių mokslininkams atvykti į šalį, išanalizuoti ne tik Uhano laboratoriją, bet ir kitas vietas. Žinome, kad tai prasidėjo vienoje laboratorijoje, bet turime išsiaiškinti visas aplinkybes. Pandemija tęsiasi, o Kinija nerodo atvirumo ir skaidrumo, kurio reikia." Pompeo taip pat nepagailėjo aštrių žodžių Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO): "PSO turi atsakomybę užtikrinti skaidrumą. Jie to nedaro, todėl turi už tai atsakyti. Gerai, kad ir kitos pasaulio valstybės atkreipė dėmesį į PSO darbo trūkumus." (Fox News)

Vokietijos liberalų partijos (FDP) vadovas Christianas Lindneris kritikuoja Angelos Merkel vyriausybės veiksmus pandemijos akivaizdoje. Jis išreiškė abejonę dėl taikomų griežtų karantino priemonių bei teigė, kad "sveikatos klausimai neturi būti priešinami laisvėms". Lindneris pažymėjo, kad bet kokių kritiškų nuostatų vyriausybės siūlymams raiška yra paverčiama neatsakingu elgesiu, nors vyriausybė kurį laiką abejojo, reikia nešioti veido kaukes ar ne. Kadangi valdžia priima politinius, o ne mokslinius sprendimus, jie visi verti aptarimo. Be to, anot liberalo, galėtų sėkmingiau gyventojų judėjimo kontrolei išnaudoti modernias technologijas, tokias kaip išmaniųjų telefonų programėlės. (Die Welt)

Kinija ketina PSO skirti papildomus 30 mln. dolerių. Siekiama, kad ši suma pirmiausiai būtų nukreipta besivystančių valstybių sveikatos sistemoms stiprinti. 20 mln. Kinija papildomai skyrė ir kovo mėnesį. (Reuters)

Renault per pirmąjį 2020 metų ketvirtį pardavė 673 tūkst. transporto priemonių visame pasaulyje; tai - 26 proc. mažiau, nei pernai. (Die Welt)

Vokietijos vėžio gydymo specialistai išreiškė nerimą dėl galimo išaugusio skaičiaus asmenų, kuriems vėžys diagnozuojamas vėlyvesnėse stadijoje. Tą sąlygoja sumažėjusios galimybės atlikti prevencinius patikrinimus ir tyrimus. Be to, pacientai patys šiuo metu vengia lankytis pas gydytojus. (Die Welt)

Panašiai kalba ir Jungtinės Karalystės specialistai: "Balandžio mėnesį vidutiniškai tikėtumėmės 30 tūkst. vėžio diagnozių. Mane nustebintų, jei šį sykį jų būtų bent 5 tūkst. COVID-19 dominuos antraštėse, bet vėžys kasdien nužudo 450 Jungtinės Karalystės gyventojų; vėžys nepasiekia piko ir skaičiai nemažėja. Jei nesiimsime skubių veiksmų, šie skaičiai tik augs. Mes su kolegomis skaičiuojame, kad dėl gydymo proceso trukdžių ir diagnozavimo stabdymo gali mirti 60 tūkst. žmonių",- teigia prof. Karolis Sikora. (ITV)

Prancūzijos nekilnojamojo turto rinka susiduria su dramatišku nuosmukiu. Specialistai prognozuoja, kad naujų pirkėjų, įsigyjančių pirmą būstą, skaičius nuo 900 tūkst. (2019 m.) smuks iki 680 tūkst. šiemet. "Labiausiai bus paveiktos kaimiškos vietovės ir vidutinio dydžio miestai. Jose piliečiai nebegalės įsigyti būstų",- skelbia ekspertai. (Le Parisien)

Austrijoje bus atnaujinamos religinės apeigos, tačiau jos bus rengiamos tik laikantis griežtų taisyklių. Nuo gegužės 15 d. kiekvienam asmeniui šventovėse bus privaloma užtikrinti bent 20 kv. m. ploto. Tai reikštų, kad Šv. Stepono katedroje Vienoje mišių metu galėtų būti ne daugiau 120 žmonių. (Die Welt)

Austrijos ekonomikai žadamas rekordinis kirtimas - BVP turėtų sumažėti 5,25-7,5 proc., o nedarbo lygis pasiekti 9 proc. (vasarį nedarbas siekė 4,3 proc.). (Le Parisien)

Vokietijos kanclerė Merkel teigia, kad šalis turi būti pasirengusi į bendrą ES biudžetą įnešti ženkliai didesnes sumas, nei iki šiol - tam, jog padėtų kitoms valstybėms kovoje su pandemija. Daugiau detalių ar skaičių ji nepateikė. (Die Welt)

Rusijos Aukščiausiasis teismas uždraudė ne tik publikuoti melagingą informaciją apie COVID-19, bet ir apie ją viešai diskutuoti (pvz., susitikimuose, mitinguose, dalinant bukletus ar kabinant plakatus). Nuo vasario Rusijos prokurorai skelbia identifikavę bent 300 melagingos informacijos skleidimo atvejų. Kaltininkams gali grėsti kalėjimas iki penkerių metų. (The Moscow Times)

UEFA planuoja, kad nacionaliniai futbolo lygų sezonai galėtų baigtis iki liepos 31 d., o Čempionų lygos ir Europos lygos lemiamos kovos vyktų rugpjūčio mėnesį. Tiesa, kol kas galutiniai sprendimai nėra priimti. (BBC)

Aleksandras Lukašenka dar kartą pareiškė, kad COVID-19 aukų Baltarusijoje nėra. "Nenoriu kartotis, bet pabrėšiu dar kartą: Baltarusijoje nei vienas asmuo nemirė būtent nuo koronaviruso." Anot prezidento, mirtis sąlygoja kitos aukų ligos: širdies problemos, onkologiniai susirgimai ir pan. John Hopkins universiteto duomenimis, oficialiai COVID-19 aukų Baltarusijoje yra 58. (zvezda.by)