Saudo Arabijos tekstas didele dalimi atspindėjo kovo 26 dieną įvykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20), kuriam šiuo metu pirmininkauja Rijadas, viršūnių susitikimo išvadas.

Tuo tarpu Europos šalys ir JAV trečiadienį blokavo Rusijos pasiūlytą tekstą dėl pandemijos, nurodė diplomatai.

Šiuo tekstu siekta JT narių įsipareigojimo „pasaulinius iššūkius spręsti kaip geriems kaimynams, susilaikant nuo protekcionistinių ir diskriminacinių priemonių, neatitinkančių Pasaulio prekybos organizacijos taisyklių“.

Balandžio 3 dieną buvo atmestas Rusijos pateiktas rezoliucijos projektas, kuriuo siekta tarptautinių sankcijų panaikinimo pasauliui kovojant su pandemija.

Be JAV ir Europos Sąjungos šalių, naujausią Rusijos žingsnį trečiadienį taip pat blokavo du svarbūs Vašingtono sąjungininkai: Izraelis ir Pietų Korėja.

Generalinė Asamblėja dėl pasaulinės sveikatos krizės negali susirinkti Niujorke, tad kovo pabaigoje nustatė naują būdą rezoliucijoms svarstyti.

Kai pasiūlomas koks nors tekstas, po tam tikro laukimo periodo jis laikomas patvirtintu, jei jokia šalis jam nepaprieštarauja.

Jei būna prieštaravimų, tekstas atmetamas. Taip trečiadienį nutiko Saudo Arabijos ir Rusijos pateiktiems rezoliucijų projektams.

Ne taip, kaip balsavimų prieš pandemiją atvejais, kai reikėdavo balsų daugumos, naujoji sistema iš esmės suteikia visoms 193 JT narėms veto teisę dėl konkrečių tekstų.