„Kad apsaugočiau mūsų puikius darbuotojus amerikiečius, ką tik pasirašiau vykdomąjį įsaką, laikinai stabdantį imigraciją į Jungtines Valstijas. Tai užtikrins, kad visokių profesijų darbo netekę amerikiečiai būtų pirmieji eilėje gauti darbo, kai mūsų ekonomika vėl atsivers“, – per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas.

D. Trumpo įsake numatyta daug išimčių. Be kita ko, šis nurodymas nebus taikomas asmenims, jau esantiems šalyje, turintiems galiojančias imigracijos vizas, taip pat žmonėms, norintiems dirbti gydytojais ir slaugytojais. Į šalį taip pat bus įleidžiami JAV piliečių sutuoktiniai ir nesusituokę JAV piliečių vaikai.

Prezidentas sakė, kad po 60 dienų iš naujo vertins, ar naujoji tvarka turi būti pratęsta.

Imigracija yra aktualus klausimas už D. Trumpą balsavusiam konservatyviam elektoratui, kurį valstybės vadovas siekia paskatinti prieš lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

JAV, kur nustatyta jau daugiau kaip 842 tūkst.užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir beveik 47 tūkst. mirties nuo COVID-19 atvejų, yra pandemijos labiausiai paveikta šalis, o sveikatos apsaugos įstaigoms tokiuose židiniuose kaip Niujorkas sunku dorotis su pacientų antplūdžiu.

Apie 22 mln. amerikiečių neteko darbo prasidėjus šiam protrūkiui, dėl kurio teko užsidaryti didelei daliai pasaulio ekonomikos.

Beveik neabejojama, kad bet kokį vykdomąjį įsaką imigracijos klausimu bus bandoma užginčyti teisme. D. Trumpo planai jau sulaukė griežtos jo politinių oponentų demokratų kritikos.

Pavyzdžiui, Teksase į Atstovų Rūmus išrinktas demokratas Joaquinas Castro pareiškė, jog tokiu būdu „bandoma nukreipti dėmesį nuo Trumpo nesugebėjimo sustabdyti koronaviruso plitimą ir apsaugoti gyvybes“.

JAV Pilietybės ir migracijos tarnyba (USCIS) praėjusiais metais išdavė leidimus nuolat gyventi šalyje maždaug 577 tūkst. asmenų.