Jis tai pareiškė trečiadienį interviu Didžiosios Britanijos laikraščiui „The Guardian“, įspėdamas, kad Amerikai gresia antroji Didžioji depresija.

„Kreipimųsi į maisto bankus skaičius yra tiesiog milžiniškas ir viršija jų galimybes patenkinti paklausą. Tai tarsi trečiojo pasaulio šalis. Valstybinė socialinės paramos sistema neveikia“, - teigė J. Stiglitzas, anksčiau jau ne kartą griežtai kritikavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą.

Jis pareiškė, kad 14-kai procentų amerikiečių reikalingos maisto kortelės, ir prognozavo, kad socialinė infrastruktūra nesusidoros su nedarbo lygiu, kuris jau artimiausiais mėnesiais gali pasiekti 30 procentų.

„Nelygybė Jungtinėse Valstijose didžiulė. Nuo šios ligos nukentėjo žmonės, kurių sveikata silpniausia. Išsivysčiusiame pasaulyje JAV yra šalis, kur sveikatos apsaugos sistema yra blogiausia, o nelygybė visuomenės sveikatos srityje didžiausia“, - pabrėžė J. Stiglitzas.

Paklaustas, ar JAV artėja prie naujos Didžiosios depresijos pagal analogiją su 1929-1933 metų ekonomikos krize, Nobelio premijos laureatas atsakė: „Jeigu trumpai, tai – taip“. „Jeigu viską paliksime Donaldo Trumpo ir Mitcho McConnellio (respublikonų daugumos Senate lyderio) rankose, tai sulauksime Didžiosios depresijos. Jeigu turėtume teisingą politinę struktūrą, tai galėtume lengvai to išvengti“, - pažymėjo ekonomistas.

Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, Jungtinėse Valstijose užfiksuoti daugiau kaip 825 tūkstančiai užsikrėtimo koronavirusu atvejų, per 45 tūkstančius infekuotųjų mirė.