„Daviau nurodymus JAV kariniam jūrų laivynui apšaudyti ir sunaikinti visus Irano ginkluotus laivus, kurie puldinės mūsų laivus jūroje“, – trečiadienį tviterio paskyroje rašė D. Trumpas.

Tokį įsakymą jis davė praėjus savaitei po to, kai 11 mažų ginkluotų Irano revoliucinės gvardijos greitaeigių katerių plaukiojo aplink JAV karinio jūrų laivyno ir pakrantės apsaugos laivus tarptautiniuose vandenyse šiaurinėje Persijos įlankos dalyje. Tai įvyko per JAV laivų patruliavimo regione pratybas.

Šaudyti nebuvo pradėta, tačiau Pentagonas skelbė, kad Iranas ėmėsi „pavojingų ir provokuojamų veiksmų“, dėl kurių laivai galėjo susidurti arba įvykti kas nors dar blogiau.

Irano revoliucinės gvardijos laivai daug kartų „didžiuliu greičiu artėjo prie JAV laivų priekio ir galo ir praplaukė itin mažu atstumu nuo jų, vienu metu atstumas tarp laivo priekio ir Irano laivelio siekė tik devynis metrus. Gerokai mažesni gvardijos laiveliai JAV laivų perspėjimus ignoravo apie valandą, galiausiai pakluso radijo bangomis perduodamiems pranešimams, apsisuko ir nutolo.

Sekmadienį Irano revoliucinė gvardija JAV karinį jūrų laivyną apkaltino „neprofesionaliu ir provokuojamu“ elgesiu, pranešė naujienų agentūra „Mehr“.