„Šiandien pasirašysiu vykdomąjį įsaką, draudžiantį imigraciją į mūsų šalį“, – tviteryje paskelbė jis.

Imigracija yra aktualus klausimas už D. Trumpą balsavusiam konservatyviam elektoratui, kurį valstybės vadovas siekia paskatinti prieš lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

Prezidentas antradienį pareiškė, kad 60 dienų sustabdys „žaliųjų kortelių“ – leidimų nuolat gyventi JAV – išdavimą, nors pažadėjo taikyti išimtį sezoniniams darbuotojams, pavyzdžiui, dirbantiems ūkiuose.

„Tai padės užtikrinti, kad bedarbiai amerikiečiai bus pirmi eilėje įsidarbinti, kai Amerika atsidarys, – antradienį sakė valstybės vadovas. – Būtų klaidinga ir neteisinga pakeisti amerikiečius imigrantų darbo jėga, atgabenta iš užsienio.“

JAV, kur nustatyta 45 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir daugiau nei 825 tūkst. mirties nuo COVID-19 atvejų, yra pandemijos labiausiai paveikta šalis, o sveikatos apsaugos įstaigoms tokiuose židiniuose kaip Niujorkas sunku dorotis su pacientų antplūdžiu.

Apie 22 mln. amerikiečių neteko darbo prasidėjus šiam protrūkiui, dėl kurio teko užsidaryti didelei daliai pasaulio ekonomikos.

Beveik neabejojama, kad bet kokį vykdomąjį įsaką imigracijos klausimu bus bandoma užginčyti teisme. D. Trumpo planai jau sulaukė griežtos jo politinių oponentų demokratų kritikos.

Pavyzdžiui, Teksase į Atstovų Rūmus išrinktas demokratas Joaquinas Castro pareiškė, jog tokiu būdu „bandoma nukreipti dėmesį nuo Trumpo nesugebėjimo sustabdyti koronaviruso plitimą ir apsaugoti gyvybes“.

JAV Pilietybės ir migracijos tarnyba (USCIS) praėjusiais metais išdavė leidimus nuolat gyventi šalyje maždaug 577 tūkst. asmenų.

Pagrasino Iranui

Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė liepęs Jungtinių Valstijų kariuomenei pulti ir sunaikinti visas Irano kanonieres, kurios puldinės amerikiečių karinio jūrų laivyno laivus.

„Aš nurodžiau JAV kariniam jūrų laivynui numušti ir sunaikinti visas Irano kanonieres, jei jos puldinės mūsų laivus jūroje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

Šis įsakymas buvo paskelbtas praėjus savaitei po to, kai 11 mažų ginkluotų Irano revoliucinės gvardijos greitaeigių katerių plaukiojo aplink JAV karinio jūrų laivyno ir pakrančių apsaugos laivus tarptautiniuose vandenyse šiaurinėje Persijos įlankos dalyje.