Iš pradžių laikraštis savo 2019 m. lapkričio mėnesio ataskaitoje kankintoją įvardijo kaip Stanislavą D. Buvo spėjama, jog jis yra su Kremliumi siejamos samdinių grupuotės „Vagner“ žvalgybos kulkosvaidininkas, informuoja themoscowtimes.com.

Tuo metu Kremlius pareiškė, kad egzekucija, kurios vaizdo įrašas praėjusių metų rudenį pasirodė socialiniuose tinkluose, „neturi nieko bendro su Rusijos karine operacija Sirijoje“.

„Informacija galėjo būti klaidinga, be to, „Novaja gazeta“ nepaminėjo jo pavardės, – antradienį nurodė laikraštis. – Bet dabar gavome naujų duomenų, todėl abejonių praktiškai nebeliko. Manome, jog šiame vaizdo įraše užfiksuotas Stanislavas Jevgenjevičius Dičko, gimęs 1990 m.“

Teigiama, kad S. J. Dičko, vienas iš penkių–septynių siaubingame vaizdo įraše nufilmuotų vyrų, prie „Vagner“ prisijungė 2016 m. vasario mėnesį, netrukus po to, kai buvo atleistas iš Rusijos vidaus reikalų ministerijos.

„Kiek mums žinoma, šiandien jis yra gyvas ir sveikas. Jis nuo nieko nesislapsto, jo niekas neieško“, – rašė „Novaja gazeta“.

Manoma, kad „Vagner Group“ priklauso Jevgenijui Prigožinui – maitinimo paslaugų magnatui, neretai vadinamam „Putino virėju“ dėl artimų ryšių su prezidentu Vladimiru Putinu. Rusija oficialiai nepripažįsta privačių karinių bendrovių, tokių kaip „Vagner“, vaidmens, tačiau ne kartą buvo pranešta apie „Vagner“ samdinius, kovojančius karštuosiuose taškuose įvairiose pasaulio vietose.

Sirijos ir Jungtinės Karalystės žiniasklaida auką įvardijo kaip Sirijos pilietinio karo dezertyrą, kuris buvo sulaikytas ir prievarta paimtas į prezidento Basharo al Assado kariuomenę.

„Novaja gazeta“ teigimu, greičiausiai žiauriųjų kankinimų metu žuvo dar vienas žmogus, nes gautojoje vaizdo medžiagoje matyti antra nupjauta galva.

Remiantis iš viešų šaltinių surinkta geolokacine informacija, kankinimai įvyko al Shaer naftos telkiniuose Vidurio Sirijoje.
„Associated Press“ paminėjo al Shaer savo pranešime apie susitarimą pasidalyti pelnu, sudarytą tarp Sirijos valstybinės naftos įmonės ir Rusijos karinės bendrovės „Evro Polis“, kuri siejama su J. Prigožinu ir vadinama „Vagner“ operacijų Sirijoje priedanga.

Laikraštis „Novaja gazeta“ sakė kreipęsis į Rusijos teisėsaugą su prašymu ištirti kankinimus.

„Jeigu anksčiau paviešinta vaizdo medžiaga nepadarė įspūdžio Rusijos tyrimų komiteto etatiniams darbuotojams, o tyrėjai neįžvelgė nusikaltimo, tada siūlome pasižiūrėti daugiau įrašų“, – parašė laikraštis, pridėdamas du naujus vaizdo klipus.