Misūris siekia kompensacijos už „tyčinę apgaulę“ ir „nepakankamą pandemijos stabdymą“.

Pirmoji tokio pobūdžio byla iškelta Kongrese pasigirdus raginimams nubausti Kiniją, o JAV prezidentui Donaldui Trumpui, kuris pats sulaikė kritikos dėl krizės valdymo, bandant nukreipti dėmesį į Pekino vaidmenį.

Misūris, kuriame šiuo metu pirmuoju smuiku griežia D. Trumpo Respublikonų partija, ieškinyje federaliniam teismui siekia nenurodomo dydžio kompensacijos už patirtą žalą, taip pat reikalauja uždrausti Kinijos tęsiamus veiksmus, esą apimančius apsaugos priemonių kaupimą.

„Kinijos vyriausybė melavo pasauliui apie COVID-19 pavojų ir užkrečiamą pobūdį, tildė informaciją skelbusius žmones ir nesistengė stabdyti ligos plitimo“, – sakė Misūrio generalinis prokuroras Ericas Schmittas.


„Juos būtina patraukti atsakomybėn už jų veiksmus“, – pridūrė jis.

Ieškinio sėkmė toli gražu nėra garantuota, nes JAV įstatymai iš esmės draudžia imtis veiksmų teismuose prieš užsienio vyriausybes.

Misūris šį klausimą sprendžia keldamas bylą valdančiajai Komunistų partijai ir įrodinėja, kad ji formaliai nėra Kinijos valstybės organas.

Ieškinyje cituojami vertinimai, kad Misūris dėl viruso ir jo stabdymo veiksmų gali prarasti dešimtis milijardų dolerių, o Kinijos Komunistų partija kaltinama tuo, kad „žinodama tyčia neatsakingai nepaisė valstijos ir jos gyventojų teisių“.

Ieškinyje pažymima, kad Kinijos valdžia, Uhano mieste prasidėjus koronaviruso protrūkiui, iš pradžių slopino naujienas apie virusą ir tildė informaciją viešinusius asmenis.

Taip pat pažymima, jog Kinija iš pradžių skelbė, kad nėra įrodymų apie žmonių užsikrėtimą nuo kitų žmonių.

Virusas praėjusių metų pabaigoje atsirado Kinijos centriniame Uhano mieste. Kinijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį sakė, kad informacija su JAV vyriausybe dalijasi nuo sausio 3 dienos.

„Šis vadinamasis kaltinimas, kuris neturi faktinio ir teisinio pagrindo, yra absurdiškas“, – eilinėje spaudos konferencijoje sakė ministerijos atstovas Geng Shuangas.

„Nuo protrūkio pradžios Kinijos vyriausybė visuomet veikė atvirai, skaidriai ir atsakingai“, – sakė jis.

Nors D. Trumpas griežtai kritikavo Kiniją, jo administracija nerodė entuziazmo dėl teisinių veiksmų prieš Pekiną, suprasdama, kad ši Azijos valstybė yra svarbus kaukių ir kitų medicininių prekių, kurių labai reikia Jungtinėse Valstijose, šaltinis.

Konservatorių vadovaujamas Misūris įvedė mažiau suvaržymų dėl COVID-19 nei dauguma kitų Amerikos valstijų ir leidžia kompanijoms toliau dirbti, jei jos gali riboti dalyvaujančių žmonių skaičių ir užtikrinti reikiamus atstumus tarp jų.

Iki antradienio Misūryje buvo užregistruoti 189 mirties nuo COVID-19 atvejai, kurių pusė užregistruota Sent Luise.