Skelbiama, kad urologas mirė nuo COVID-19 komplikacijų. Kolegos tvirtina, kad pastaruoju metu ligoninėje jis dirbo būtent su koronavirusu sergančiais pacientais. Jis tapo pirmuoju nuo koronaviruso mirusiu gydytoju, gydžiusiu COVID-19 ligonius.

56 metų Maksimas Starinskis mirė pirmadienį „Kommunarka“ ligoninėje, pagrindiniame Maskvos koronaviruso gydymo centre. Skelbiama, kad jis galėjo užsikrėsti gydydamas pacientus 3-ojoje Maskvos karo veteranų ligoninėje, sako dvi su juo dirbusios medicinos seselės. Abi panoro išlikti anonimėmis.

„Jis buvo labai geras žmogus, draugas, gydytojas. Visi jį mylėjo“, – teigia viena iš medicinos seselių ir pridūrė, kad jie su M. Starinskiu bičiuliavosi 23 metus.

Viena iš su žurnalistais bendravusių seselių sakė, kad karo veteranų ligoninėje naujasis koronavirusas diagnozuotas net 64 medicinos darbuotojams. Jos teigimu, vienas iš darbuotojų gydomas intensyviosios terapijos skyriuje 3-ojoje karo veteranų ligoninėje, o kitas – „Kommunarka“ ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje. Ji pridūrė, kad ir ji – viena iš koronaviruso diagnozę išgirdusių, šiuo metu ji gydosi namuose.

Moters teigimu, 30 ligoninės lovų skirtų būtent sergančiam personalui. Kol kas nė vienos iš dviejų minėtųjų ligoninių atstovai į žurnalistų užklausas nereaguoja.

M. Starinskio mirtis ir sudėtinga padėtis 3-ojoje Maskvos karo veteranų ligoninėje atskleidžia, kokioje sudėtingoje situacijoje atsidūrė Rusijos medicinos darbuotojai.

Praeitą savaitę Maskvos sveikatos apsaugos departamentas perspėjo, kad miestas, esantis Rusijos koronaviruso protrūkio epicentre, jau po dviejų savaičių pristigs vietų miesto ligoninių intensyviosios terapijos skyriuose. Skelbta, kad 24 ligoninės pritaikytos specialiai COVID-19 sergantiems, taip atsirado papildomas 21 tūkst. lovų.

Maskvos 3-oji karo veteranų ligoninė prie naujos situacijos prisitaikė pačioje krizės pradžioje. Anot medicinos seselių, pirmiausia apmokyti personalo buvo atvykę specialistai iš Sankt Peterburgo, o jau balandžio 6 dieną, po mero Sergejaus Sobianino apsilankymo, pradėti priimti koronavirusu sergantieji.

„Mūsų medikai nežino, kaip dirbti tokiomis sąlygomis. Seniau ramiau sau dirbome su garbaus amžiaus pacientais, o dabar čia kritinė padėtis“, – sakė viena iš ligoninėje dirbančių medicinos seselių.

„Kai buvo atidaryta perkvalifikuota 3-oji Maskvos karo veteranų ligoninė, ji nebuvo pasirengusi priimti pacientų, kai ką dar reikėjo padaryti“, – pridūrė pašnekovė, akcentuodama, kad ligoninėje stinga deguonies aparatų, kuriais gydomi pacientai kol dar neprireikia drastiškiausios priemonės – plaučių ventiliavimo.

„Tenka tais aparatais naudotis paeiliui, tikra beprotybė. Buvo Sobianinas, davė palaiminimą ir prasidėjo“, – sako rusė. Dabar penkiolika metų gydytoju pradirbęs M. Starinskis nebegyvas.

Pirmasis apie Maskvos 3-ojoje karo veteranų ligoninėje dirbusio mediko mirtį pranešė nepriklausomos medicinos darbuotojų profesinės sąjungos „Deistvyje“ pirmininko pavaduotojas Andrejus Konovalas feisbuko paskyroje pirmadienio vakarą. Starinskio pavardės jis nepaminėjo.

A.Konovalas teigia, kad jam minėtosios ligoninės medikai pranešė, kad daugumai jų kolegų nustatytas naujasis koronavirusas. Jie pridūrė, kad pirmadienį vienas iš personalo vyresniųjų pradėjo gauti žinutes per „WhatsApp“ platformą, esą, jų niekas daugiau dėl koronaviruso nebetikrins. Prieš tai pasidaryti testą galėjo bet kuris ligoninės medicinos darbuotojas.

Medicinos seselės žurnalistams pasakojo manančios, kad ligoninė testavimą nutraukė, nes ir taip stinga personalo, jie nenori rizikuoti netekti dar daugiau žmonių.

„Kitu atveju nebeliks nė vieno, galinčio dirbti. Kol nepasireiškia simptomai, reikia dirbti“, – sako pašnekovė.

Rusija dabar kasdien skelbia apie vidutiniškai 5 tūkst. užsikrėtusiųjų koronavirusu. Tokia oficiali statisitika, tačiau manoma, kad tikrieji skaičiai žymiai didesni.

Trečiadienį Rusija pranešė apie 5 236 naujus šalyje patvirtintus koronaviruso infekcijos atvejus, ir bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 57 999. Skelbiama, kad nuo ligos iš viso mirė 513 žmonių, 4 420 pasveiko.

Daugiausiai infekcijos atvejų fiksuojama sostinėje Maskvoje, dėl to nuo kovo 30 d. visiems 12 mln. Maskvos gyventojų galioja nurodymas neiti iš namų, išskyrus kelias išimtis. Maskviečiai gali išeiti iš namų darbo tikslais, taip pat pavedžioti šunis, išnešti šiukšles ir nueiti apsipirkti į artimiausią parduotuvę.

Visame pasaulyje patvirtinta jau daugiau kaip 2,5 milijono infekcijos atvejų.