Pagal susitarimą, kuriuo buvo užbaigta metus ir keturis mėnesius trukusi politinė aklavietė, pirmą trejų metų kadencijos pusę premjero poste dirbs B. Netanyahu. Šiam politikui gresia teismas dėl kaltinimų korupcija, nors premjeras savo kaltę neigia.

Kitų metų spalį premjero postą perims B. Gantzas, o dar po pusantrų metų įvyks rinkimai.

Susitarimas pasiektas Izraeliui po trejų mažiau nei per metus rinkimų įklimpus į politinę krizę ir susidūrus su koronaviruso pandemija.

„Tai didžiausia sveikatos, socialinė ir ekonominė krizė per šios šalies istoriją, [kilusi] didžiausios nuo valstybės sukūrimo politinės krizės metu“, – antradienį vakare per televiziją sakė B. Gantzas.

„Pasirinkau ginti demokratiją ir kovoti su koronavirusu suformuodamas... vienybės vyriausybę su premjeru“, – sakė jis.

Abu politikai pastaraisiais mėnesiais ne kartą bandė formuoti vyriausybes, bet nė vienam nepavykdavo užsitikrinti pakankamos paramos Izraelio 120 vietų parlamente.

Pagal susitarimą, B. Netanyahu stovykla, vadovaujama jo partijos „Likud“, ministrų postus po lygiai pasidalys su B. Gantzo bloku, kuriam vadovauja jo aljansas „Mėlyna ir balta“.

B. Netanyahu stovyklai atitenka Finansų ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerija, o B. Gantzo sąjungininkams – Gynybos ministerija ir Teisingumo ministerija.

B. Gantzas, kuris gynybos ministro poste pakeičia griežtosios linijos šalininką, B. Netanyahu sąjungininką Naftali Bennettą, yra karjeros kariškis ir vadovavo armijai per du pastaruosius Izraelio karus su palestiniečių kovotojais Gazos Ruože, 2012 ir 2014 metais.

Jo sprendimas siekti susitarimo su B. Netanyahu paskatino kai kuriuos svarbius „Mėlynos ir baltos“ narius pasitraukti iš šio aljanso.

B. Gantzo buvęs pavaduotojas, nesutaikomas B. Netanyahu priešininkas Yairas Lapidas, antradienį tai pavadino „didžiausia apgavyste per šios šalies istoriją“.

„Atsiprašau visų žmonių, kuriuos per šiuos praėjusius metus įtikinau balsuoti už Benny Gantzą ir „Mėlyną ir baltą“, – sakė jis. – Netikėjau, kad jie pavogs jūsų balsus ir atiduos juos Netanyahu, kad jie pasinaudos jūsų balsais penktajai Netanyahu vyriausybei suformuoti.“