„Galiu pasakyti tik tiek: linkiu jam gera“, – Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė D. Trumpas ir paminėjo savo „gerus santykius“ su Šiaurės Korėjos lyderiu.

„Tiesiog tikiuosi, kad jis laikosi gerai“, – sakė D. Trumpas ir pridūrė, kad galėtų susisiekti su Kim Jong Unu ir pasiteirauti, kaip jam sekasi.

„Jei jo būklė tokia, kaip sakoma pranešimuose, kaip sakoma naujienose, tai būklė labai rimta“, – kalbėjo JAV prezidentas. Jis atsisakė nurodyti, ar turi tiesioginės informacijos apie Kim Jong Uno sveikatą, ir užsiminė, kad jo žinios pagrįstos naujienų pranešimais.

„Nežinau, aš šie pranešimai teisingi“, – sakė jis.

Tokį komentarą JAV prezidentas pateikė po virtinės klausimų apie Kim Jong Uno sveikatą, antradienį pasirodžius pranešimui, kad Šiaurės Korėjos lyderi yra silpnos sveikatos būklės po jam atliktos operacijos.

Pietų Korėja neteikė reikšmės šiam pranešimui, kuris pasirodė pasklidus gandams apie Kim Jong Uno sveikatos būklę po to, kai jis balandžio 15-ąją nedalyvavo savo velionio senelio, Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metinių minėjime. Tai svarbiausia nacionalinė šventė komunistinėje Šiaurės Korėjoje.

Interneto leidinys „Daily NK“, kurį leidžia daugiausia iš Šiaurės Korėjos pabėgę žmonės, pranešė, kad Kim Jong Unui anksčiau šį mėnesį buvo atlikta širdies operacija ir kad jis sveiksta vienoje viloje Šiaurės Pjongano provincijoje.

„Besaikis rūkymas, nutukimas ir nuovargis buvo tiesioginės Kimo skubaus širdies ir kraujagyslių gydymo priežastys“, – leidiniui sakė neįvardijamas šaltinis Šiaurės Korėjoje.

Televizija CNN remdamasi neįvardytu amerikiečių pareigūnu, pranešė, kad Kim Jong Unui po operacijos iškilo „didžiulis pavojus“.

Tačiau Pietų Korėjos prezidentūros atstovas nurodė: „Neturime ko patvirtinti, o Šiaurės Korėjoje kol kas nebuvo jokių ypatingų įvykių.“

Kim Jong Unui nebuvo nė 30 metų, kai 2011-ųjų pabaigoje jis paveldėjo valdžią iš savo tėvo Kim Jong Ilo. Bėgant metams jis sustiprino savo įtaką, valdydamas geležiniu kumščiu.

2018 ir 2019 metais Kim Jong Unas buvo triskart susitikęs su JAV prezidentu D. Trumpu, taip pat Azijos šalių lyderiais, bandydamas diplomatijos pagalba nutraukti didžiulę žalą šaliai darančias tarptautines sankcijas ir užsitikrinti saugumo garantijų. Tačiau jis neatsisakė teisės į branduolinį arsenalą, o visos diplomatinės iniciatyvos pateko į aklavietę.