Italija pagal mirčių skaičių yra labiausiai koronaviruso pandemijos paveikta Europos šalis – nuo COVID-19 čia jau mirė per 24 tūkst. žmonių.

Šalyje visuotinis karantinas galioja nuo kovo 9 dienos, nors kai kurie regionai suvaržymus įvedė dar anksčiau.

Karantinas buvo pratęstas du kartus ir pagal dabartinį planą turėtų baigtis gegužės 3 dieną.

Premjeras Giuseppe Conte ieško būdų išvengti naujos užsikrėtimų bangos ir tuo pat metu apsaugoti šalies ekonomiką nuo dar didesnės žalos.

„Mielai pasakyčiau – atverkime viską. Dabar pat, – rašė G. Conte socialiniame tinkle „Facebook“. – Tačiau toks sprendimas būtų neatsakingas. Dėl jo sergamumo kreivė nekontroliuojamai šautų į viršų ir nubrauktų viską, ką mums pavyko iki šiol pasiekti.“

Pasak premjero, iki savaitgalio bus pristatytas laipsniško išėjimo iš karantino planas – vadinamoji antroji fazė.

„Turime atsiverti vadovaudamiesi strategija, kurioje atsižvelgiama į visus duomenis ir detales. Tai turi būti rimta, moksliškai pagrįsta strategija“, – rašė G. Conte.

„Esama pagrindo tikėtis, kad pradėsime ją įgyvendinti nuo gegužės 4 dienos“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie laukiančius iššūkius, G. Conte sakė, kad valdžia, leisdama verslui atnaujinti veiklą, turi apgalvoti, kaip užkirsti kelią plisti virusui, kai žmonės vyks į darbą ir atgal į namus, nes priešingu atveju kils nauja susirgimų banga.

Vilties ženklai?


G. Conte anksčiau šį mėnesį pavedė specialiai darbo grupei, sudarytai iš ekonomistų, teisininkų, sociologų ir kitų sričių ekspertų, išnagrinėti žingsnius, kurių reikės šalies ekonomikai vėl užkurti ir darbuotojų sveikatai apsaugoti.

Šiai darbo grupei vadovauja buvęs telekomunikacijų milžinės „Vodafone“ vadovas Vittorio Colao.

G. Conte sakė, kad planas bus skirtas visai šaliai, tačiau jame bus atsižvelgta į regioninius skirtumus.

Skurdesniuose pietiniuose šalies regionuose vis pasigirsta nepasitenkinimo balsų, kad čia taikomi tokie pat suvaržymai, kaip gerokai smarkiau protrūkio paveiktoje šalies šiaurėje, nors juose nustatyta mažiau COVID-19 atvejų ir daugelyje vietų yra mažesnis gyventojų tankumas.

Pirmadienį Italija pranešė, kad šalyje pirmą kartą nuo vasario, kai čia buvo nustatytas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis, sumažėjo esamų COVID-19 pacientų skaičius.

Intensyviosios terapijos skyriuose gydomų ligonių skaičius šiuo metu taip pat yra mažiausias per mėnesio laikotarpį.

Tai yra pirmieji akivaizdūs laimėjimai, kuriuos leido pasiekti ekonomiškai labai skausmingas karantinas.

Tačiau mirčių skaičius šalyje toliau auga ir jau pasiekė 24 114. Pagal mirties atvejų skaičių Italiją lenkia tik Jungtinės Valstijos.