Balandžio 20 d. Baltarusijoje buvo 6264 užsikrėtusieji koronavirusu. Per savaitę infekuotųjų padaugėjo 3345-iais, o mirčių – nuo 29 iki 51. Dvi pastarąsias dienas šalies Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nepranešė bendro užsikrėtusiųjų skaičiaus. Nuo balandžio 17 d. užfiksuoti dar 1785 infekuotieji, skelbia ru.delfi.lt.

Šalies prezidentas A. Lukašenka toliau stebina savo komentarais. Viena vertus, jis priekaištauja žurnalistams, kad šie neteisingai komentuoja jo rekomendacijas, neva, nesupranta pokštų apie traktorių, degtinę, pirtį ir pan. Kita vertus, jis toliau kartoja daug kartų paneigtus teiginius.

Praėjusį sekmadienį, balandžio 19 d., Baltarusijos lyderis pareiškė: „Vakar man pasakė, kad nuo ultravioletinių [spindulių] saulės šviesoje virusas žūsta.“ Tačiau sprendžiant iš pandemijos plitimo Vakarų ir Pietų Europoje, taip pat Afrikoje, kur oras šiltesnis nei Baltarusijoje ir saulėtų dienų gerokai daugiau, virusui ultravioletiniai spinduliai neturi poveikio.

„Niekam nieko nedraudžiame“


„Nepritariu tiems, kurie uždarė žmonėms kelią į bažnyčią. Nepritariu tokiai politikai“, – pareiškė A. Lukašenka, per Velykas lankydamasis cerkvėje Smaliavičuose (Minsko sritis).

Baltarusijos lyderis ten pasakė ilgą kalbą. Jis paaiškino, kodėl nusprendė neuždaryti cerkvių, kaip tą padarė kaimyninės valstybės: „Žinote, kokia mano pozicija, – tų virusų būna kasmet.“

A. Lukašenka įsitikinęs, kad Baltarusijoje pasirinkta tinkama kovos su virusu taktika: „Dabar nematau, kad būtume kur nors suklydę. Kol kas. Visko gali būti. Bet net ir jūs, žmonės, lyg ir ne tiek įsitraukę į šį procesą, matote, kad baltarusiai pasielgė teisingai. Remiuosi tuo, kad laikote savo gyvybę savo pačių rankose ir tinkamiau ja rūpinatės nei aš ar galbūt Viešpats.“

Anksčiau jis gyrė baltarusius už tai, kad jie izoliuojasi, nepaisydami visų jo juokų, patarimų ir pareiškimų, jog koronavirusas – ne baisesnis už įprastą gripą.

„Jaunuoliai! Nieko nedraudžiame, tačiau gyvybė – jūsų rankose. Žmogus neina ten, kur nenori eiti. Nieko nedraudžiame, jokių karantinų, nieko neįvedėme. Dabar nėra šiaip besišlaistančių gatvėse žmonių, t. y. žmonės sureagavo, žmonės tai supranta. Ir nereikia suvaryti jų į butus, jų ten užrakinti. Žmogus pats atsakingas už savo gyvenimą. O mes turime jam padėti, ką ir darome“, – sako A. Lukašenka ir kartoja tai įvairiomis progomis, įvairiomis intonacijomis.

Tokį požiūrį kritikuoja daugelis Baltarusijoje. „Nedraudžiant galima ir nužudyti. Taip nužudytume vaiką, jei nedraustume jam vaikščioti balkono turėklais“, – komentavo A. Lukašenkos kalbą laikraščio „Naša Niva“ vyriausiasis redaktorius Andrejus Dynko.

Praėjusį sekmadienį, pamatę nuotraukų iš cerkvių, į kurias atėjo nemažai tikinčiųjų, dauguma – be individualios apsaugos priemonių, keli gydytojai parašė socialiniuose tinklalapiuose, kad po dviejų savaičių laukia užsikrėtusiųjų padaugėjimo.


Štai tokį įrašą perspausdino veikiausiai visi pranešimų kanalai, kurie rašo apie pandemijos plitimą Baltarusijoje: „Dabar su kolegomis skaitome naujienas ir stveriamės už galvos, laukiame pacientų plūstelėjimo gegužę ir dabartinio 600 žmonių virtimo 1200 [pacientais]. O žmonės, kurie serga koronavirusu ir plaučių uždegimu, kurie guli, prijungti prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, jau gydyti viskuo, kuo tik įmanoma, bet dinamikos nėra, reanimatologai nusiminę.“

A. Lukašenka tvirtina, kad turi planą, kaip kovoti su pandemija. Jis įsitikinęs, kad gydytojų darbas – gydyti, o ne priimti sprendimus dėl apribojimų.

Paminėtina, kad neatitikimai akivaizdūs. Nors yra medicinos srities valdininkų, kurie visaip stengiasi pritapti su savo komentarais prie pagrindinės A. Lukašenkos linijos, SAM vadovas Vladimiras Karanikas viešai pasisakydamas nuolat kalba, jog būtina riboti kontaktus ir dalyvavimą masiniuose renginiuose.

Neseniai jis paragino baltarusius per Radonicos (mirusiųjų pagerbimo) šventės ilgąjį savaitgalį balandžio 25–28 d. likti namuose ir maksimaliai apriboti bendravimą.

Jis patarė nevažiuoti į kapines, kad „nepadaugėtų kapų“. Teigė, kad „pastebima akivaizdi tendencija, – po 7–11 dienų po katalikų Verbų sekmadienio tarp parapijiečių padaugėjo infekuotųjų... Pasivaikščiokite gryname ore, bet susilaikykite nuo kituose regionuose gyvenančių giminaičių lankymo, ypač pagyvenusių žmonių, kurie priklauso rizikos grupei. Pasivaikščiojimas gamtoje nekelia rizikos užsikrėsti koronavirusu. Bet ilgas ir glaudus bendravimas iškylaujant, net jei tai vyksta gamtoje, didina riziką užsikrėsti. Jei kompanijoje bus bent vienas infekuotasis, kitiems tokia iškyla baigsis būtinybe izoliuotis ar būti stebimiems medicinos personalo.“

Balandžio 17 d. vykusioje spaudos konferencijoje į žurnalistų prašymą pakomentuoti pasiruošimą gegužės 9-osios paradui, balandžio 25 d. paskelbtai šeštadieninei talkai ir A. Lukašenkos pareiškimą apie tai, kad vaikams laikas grįžti iš atostogų į mokyklą, V. Karanikas atsakė: „Jūs esate SAM spaudos konferencijoje.“

Tai skatina daryti išvadą – Baltarusijos SAM gali rekomenduoti, o ne priimti sprendimus.

Kaip neseniai informavo kariuomenės vadovybė, tarp parado dalyvių nėra užsikrėtusiųjų koronavirusu. Tiesa, balandžio 17 d. Baltarusijos gynybos ministerija pranešė, kad yra trys virusu užsikrėtę kariai. Socialiniuose tinklalapiuose rašo, kad infekuotų karių – penki. Tie, kas atliko karinę tarnybą, įsitikinę – turint omenyje gyvenimo kareivinėse sąlygas ir viruso plitimą, užsikrėtusiųjų tikrai yra daugiau.

Baltarusijoje koronavirusu užsikrėtė 419 medikų


Valdžia tvirtina, kad medikai „visko turi“. Ir jiems nereikia individualios apsaugos priemonių. Tačiau, medikų teigimu, toli gražu ne visur yra reikiamas kiekis individualios apsaugos priemonių.

SAM duomenimis, balandžio 17-osios ryte buvo 419 virusu užsikrėtusių medicinos darbuotojų. V. Karaniko teigimu, „iš visų greitosios pagalbos darbuotojų Minske, kuriems pasireiškė koronavirusas, 23 – medicinos darbuotojai ir apie 90 – vadovai ir aptarnaujantysis personalas“.

Balandžio 17 d. Baltarusijoje pranešta apie priedus ir atlyginimų didinimą medikams – nuo 300 iki 4000 rublių (atitinkamai nuo 115 iki 1500 eurų).

Pranešimų kanalas „Pul Pervogo“, kurį įsteigė kažkas iš artimos A. Lukašenkai aplinkos, piktinasi nevalstybine spauda – neva nepastebi didelių priedų medikams, tik rašo apie pragarą ligoninėse. Šio kanalo autoriai nerašo, kad priedai numatyti tik nuo balandžio ir tik tol, kol nebus atšauktas šis sprendimas.

Be to, šis sprendimas priimtas, praėjus pusantro mėnesio po vadinamojo nulinio paciento atsiradimo Baltarusijoje. Kai susirgusių medikų skaičius pasidarė didesnis nei 400. Ir po kelių medicinos darbuotojų mirčių.

Pandemijos pradžioje daugumai iš jų mažų mažiausiai teko dirbti be individualios apsaugos priemonių. Keičiant ligoninių profilius, ne visiems ir ne visur tinkamai paaiškino, kas vyksta. Iki šiol ne visose ligoninėse medikai aprūpinti reikiamomis priemonėmis. Ir iki šiol ligoninėse klesti painiava dėl diagnozių.

Balandžio 18 d. Barysave mirusio Greitosios pagalbos felčerio Vasilijaus Lipilino sūnus interviu „Radio Svoboda“ atsakė sveikatos apsaugos ministrui V. Karanikui, kuris prieš dieną buvo pareiškęs, kad ši „mirtis gali būti nesusijusi su koronavirusu“.

„Ką norite apgauti? Kas per žlugusi valstybė?“ – parašė socialiniame tinklalapyje pasipiktinęs Daniilas Lipilinas. Anot jo, testą dėl koronaviruso tėvui padarė balandžio 7 d. ir jis buvo teigiamas.

A. Lukašenkos raginimą grąžinti mokinius į mokyklas daugelis ignoravo


Baltarusijos lyderio potvarkis, kad mokiniams prasidėtų pamokos, rašant šį tekstą, nebuvo įvykdytas. Sprendžiant iš tėvų pokalbių svetainių, daugiausia ketvirtadalį mokinių tėvai nusprendė išsiųsti į mokyklas. Bet ketvirtadalis – labai nedidelis skaičius. Kai kuriose klasėse apskritai tuščia.

Mokytojų teigimu, reikalavimai jiems ir mokiniams – nuolat būti su kaukėmis, jas keisti kas dvi valandas, užtikrinti būtiną socialinę distancija – neįgyvendinami.