Pietų Korėjos interneto laikraštis „Daily NK“, kurio specializacija yra Šiaurės Korėja, antradienį rašo, kad Kim Jong Unas toliau gydomas po širdies ir kraujagyslių sistemos operacijos. „Daily NK“ citavo izoliuotos šalies „šaltinį“, kad Kim Jong Unas sveiksta viloje Kumgango kalnų kurorte. Jam esą operacija atlikta ligoninėje balandžio 12 dieną.

Tai, kad Kim Jong Unas balandžio 15-ąją nedalyvavo renginyje, skirtame buvusio vadovo Kim Il Sungo atminimui, sukėlė spėliones dėl jo sveikatos būklės.

Kim Jong Uno sveikata pastaraisiais mėnesiais dėl intensyvaus rūkymo, antsvorio ir didelės įtampos pablogėjo, rašo „Daily NK“, kurį daugiausiai ruošia perbėgėliai iš Šiaurės Korėjos.

Pietų Korėjos suvienijimo ministerija, kuruojanti Korėjos pusiasalio reikalus, sakė nekomentuosianti CNN paskelbtos informacijos, taip pat interneto leidinio „Daily NK“ straipsnio, kuriame, remiantis anoniminiais šaltiniais, rašoma, kad Kim Jong Unas sveiksta po Pchenjane jam atliktos širdies operacijos.

Anot „Daily NK“ šaltinių, Šiaurės Korėjos lyderio sveikatos būklė gerėja.

Pietų Korėjos prezidentūros atstovas nurodė: „Neturime ko patvirtinti, o Šiaurės Korėjoje kol kas nebuvo jokių ypatingų įvykių.“

Užsienio šalių vyriausybėms ir žiniasklaidai sudėtinga išsiaiškinti, kas iš tiesų vyksta Šiaurės Korėjos politinėje arenoje, nes Pchenjanas griežtai kontroliuoja informaciją apie šalies politinį elitą.

2016 metais Pietų Korėjos žiniasklaida, remdamasi žvalgybos pareigūnais, pranešė, kad Kim Jong Uno nurodymu už korupciją ir kitus nusikaltimus buvo įvykdyta mirties bausmė buvusiam Šiaurės Korėjos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkui Ri Yong Gilui. Tačiau praėjus keliems mėnesiams Šiaurės Korėjos žiniasklaida pranešė, kad Ri Yong Gilas iš tiesų yra gyvas ir užima kelis naujus aukštus postus.

Kim Jong Uno dingimas iš pirmųjų valstybinės žiniasklaidos puslapių dažnai pakursto spėliones ar gandus apie jo sveikatą. 2014-aisiais jis beveik šešias savaites buvo dingęs iš viešojo gyvenimo, o tada pasirodė viešumoje ramsčiuodamasis lazda. Pietų Korėjos žvalgybos tarnyba tąsyk pranešė, kad Šiaurės Korėjos lyderiui lyderiui pašalinta kulkšnies cista.

Kim Jong Unui nebuvo nė 30 metų, kai 2011-ųjų pabaigoje jis paveldėjo valdžią iš savo tėvo Kim Jong Ilo. Bėgant metams jis sustiprino savo įtaką valdydamas geležiniu kumščiu.

2018 ir 2019 metais Kim Jong Unas buvo triskart susitikęs su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, taip pat Azijos šalių lyderiais, bandydamas diplomatijos pagalba nutraukti didžiulę žalą šaliai darančioms tarptautinėms sankcijoms ir užsitikrinti saugumo garantijų. Tačiau jis neatsisakė teisės į branduolinį arseną, o visos diplomatinės iniciatyvos pateko į aklavietę.

Šiaurės Korėja 108-ąsias savo velionio įkūrėjo Kim Il Sungo gimimo metines praėjusį trečiadienį paminėjo be masinių šventinių renginių, vyriausybėms visame pasaulyje badant stabdyti koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimą.

Trečiadienį pagrindinis Šiaurės Korėjos laikraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė komunistinės valstybės įkūrėją liaupsinančių straipsnių virtinę. Laikraštyje nebuvo jokių pranešimų apie šventinius renginius, kurie paprastai vykdavo metinių išvakarėse.

Valstybinė naujienų agentūra KCNA pranešė apie sveikinimus iš užsienio, atsiųstus Kim Il Sungo vaikaičiui, dabartiniam šalies lyderiui Kim Jong Unui, ir apie daugybę gėlių, padėtų prie Kim Il Sungo statulos ant Mansudė kalvos.

Be to, 108-ųjų Kim Il Sungo gimimo metinių proga buvo išleisti pašto ženklai su valstybės įkūrėjo gimtojo namo viename Pchenjano rajonų atvaizdu.

Tuo metu didelis tarptautinis maratonas, paprastai rengiamas Kim Il Sungo gimtadienio išvakarėse, taip pat šalies įkūrėjui skirti tarptautinis meno festivalis ir orchidėjų paroda buvo atšaukti.

Kim Il Sungo gimimo metinės paprastai būna didelė nacionalinė šventė – Saulės diena, kurios metu rengiami masiniai renginiai ir karinis paradas, tačiau šiemet Šiaurės Korėja ragino imtis nacionalinio lygio pastangų, kad būtų užkirstas kelias COVID-19 protrūkiui jos teritorijoje.

Nors Pchenjanas tvirtina, jog šalyje nepatvirtinta jokių užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, izoliuota Azijos valstybė ėmėsi radikalių prevencijos priemonių – pavyzdžiui, uždarė sieną su savo pagrindine sąjungininke Kinija ir sugriežtino karantino reikalavimus.