Fulbių (fulanių) bendruomenės vyrai buvo nužudyti praėjus kelioms valandoms po to, kai balandžio 9-ąją buvo sulaikyti per vyriausybės kovos su terorizmu operaciją, nurodė organizacija, kurios būstinė yra Niujorke.

Egzekucija surengta Džibe, esančiame maždaug už 200 km į šiaurę nuo sostinės Vagadugu.

„Tai brutalus pasityčiojimas iš kovos su terorizmu operacijos, galintis prilygti karo nusikaltimui ir paskatinti tolesnį žiaurų elgesį“, – sakė HRW direktorė Sachelio regionui Corinne Dufka.

HRW dėl šių nužudymų apklausė 17 žmonių, įskaitant 12 asmenų, mačiusių, kaip tie vyrai buvo sulaikyti ir vėliau palaidoti jų kūnai.

Vietos gyventojai kalba, kad saugumo pajėgos nusitaikė į fulbius (fulanius), nes Džibo apylinkėse pastaruoju metu suaktyvėjo ginkluotų islamistų kuopelės.

Pasak liudininkų, kelias valandas trukusioje operacijoje dalyvavo dešimtys saugumo pajėgų narių.

Sulaikytieji buvo išvežti maždaug dešimties karinių transporto priemonių vilkstine, kurioje buvo keli pikapai, šarvuotoji kovos mašina ir motociklai, nurodė HRW.

Šūvius išgirdę vietos gyventojai kiek vėliau surado 31 lavoną. Pastarąjį kartą šie vyrai buvo matyti, kai juos sulaikė saugumo pajėgos. Kai kurioms aukoms buvo užrištos akys ar surištos rankos.

Liudininkai sakė nematę nė vieno iš šių vyrų su šaunamuoju ginklu.

Burkina Fasas, viena skurdžiausių pasaulio valstybių, nuo 2015 metų bando numalšinti džihadistų sukilimą. Konfliktas išprovokavo išpuolius prieš gyvulininkyste besiverčiančius fulanius, kuriuos kitos bendruomenės kaltina palaikant džihadistus.

HRW pranešė nusiuntusi informaciją apie nustatytus faktus Burkina Faso vyriausybei, tačiau organizacijos išplatintame pareiškime valdžios atsakymas nepateikiamas.