Tuo metu minėjimai buvusiose Zachsenhauzeno, Ravensbriuko ir Bergeno-Belzeno koncentracijos stovyklose, atsižvelgiant į dėl koronaviruso pandemijos susidariusią padėtį, buvo atšaukti arba smarkiai sumažinti.

„Zachsenhauzeno koncentracijos stovykloje gyvybės neteko daugiau nei 20 tūkst. žmonių. Jei kiekvieno iš jų atminimui skirtume po tylos minutę, tyla tęstųsi dvi savaites“, – vaizdo įraše teigė H. Maasas.

„Tačiau kova su užmarštimi gali nebūti tyli“, – pridūrė jis.

Praėjusį mėnesį Vokietija perėmė pirmininkavimą Tarptautiniam Holokausto aukų atminimo aljansui, o H. Maasas pareiškė, kad Vokietija išnaudos šiuos pirmininkavimo metus „kovai su tais, kurie neigia ar iškraipo Holokausto istoriją“.

„Kai prisiminimai iškreipiami dėl „kaltės kulto“, o aukos yra laikomos nusikaltėliais, nesvarbu, ar tai būtų Vokietijoje, ar užsienyje, mes, vokiečiai, negalime tylėti“, – pareiškė ministras.

Zachsenhauzene, esančiame į šiaurę nuo Berlyno, veikė viena iš kelių buvusių stovyklų, kurias prieš 75 metus išlaisvino sąjungininkų pajėgos.

Zachsenhauzeno memorialinis centras, kuris buvo suplanavęs virtinę renginių nuo praėjusio penktadienio iki ateinančio antradienio, buvo priverstas laikinai užsidaryti dėl karantino, todėl internete paskelbė minėjimui skirtų vaizdo įrašų seriją, įskaitant H. Maaso pareiškimą.

Ketvirtadienį įvyko nedidelio masto ceremonijos Zachsenhauzene ir netoliese esančiame Ravensbriuke.

Buvusioje Bergeno-Belseno koncentracijos stovykloje Žemutinėje Saksonijoje memorialinio centro darbuotojai padėjo gėlių prie „Įrašų sienos“, o visoje šalyje praėjusį trečiadienį vokiečiai tylos minute paminėjo išlaisvinimo metines.

Bergeno-Belseno stovykloje mirė daugiau nei 50 tūkst. žmonių, tarp jų ir dienoraščiu išgarsėjusi Anne Frank (Anos Frank), kurios pasakojimai apie Holokaustą tapo Antrojo pasaulinio karo metu nacių sukeltų kančių simboliu.

Iš pradžių sekmadienį planuoti atminimo renginiai buvo nukelti į 2021 metų balandžio mėnesį, o kai kurios suplanuotos kalbos buvo paskelbtos internete.

„Mums, Žemutinės Saksonijos gyventojams, Bergenas-Belsenas yra vieta, primenanti apie tamsiausio mūsų istorijos laikotarpio žiaurumą ir negailestingumą“, – pareiškė Žemutinės Saksonijos žemės premjeras Stephanas Weilas (Stefanas Veilas).