Abu scenarijai atkartoja pasiūlymus, apie kuriuos jau prakalbo valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), remianti dabartinį prezidentą Andrzejų Dudą.

Nuomonių apklausos rodo, kad dabartinis šalies vadovas A. Duda galėtų laimėti pergalę pirmajame balsavimo ture gegužės 10 dieną.

„Tradiciniai prezidento rinkimai, kai einame į rinkimų apylinkes, galėtų būti saugiai surengti ne anksčiau kaip po dvejų metų, ir tai yra mano rekomendacija“, – žurnalistams pareiškė sveikatos apsaugos ministras Lukaszas Szumowskis, kalbėdamas apie rinkimų grėsmes visuomenės sveikatai.

„Jei politinės grupės nesutinka su šiuo sprendimu <...> tada vienintelis saugus būdas surengti prezidento rinkimus yra balsavimas paštu, kuris gali vykti bet kuriuo metu“, – pridūrė valdančiosios partijos narys L. Szumowskis.

Įtakingas PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis ir premjeras Mateuszas Morawieckis iki šiol atsisakė pakeisti gegužės 10 dieną numatytų rinkimų datą.

Analitikai teigia, kad vėliau A. Dudai gali būti sunkiau laimėti, nes manoma, kad po mėnesį trukusio karantino, per kurį sustojo verslas, o žmonės buvo priversti likti namuose, ekonomika smarkiai nukentės.

Praėjusį mėnesį paskelbta nuomonių apklausa parodė, kad 72 proc. respondentų pageidavo, jog rinkimai būtų atidėti dėl pavojaus sveikatai.

38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje pandemija jau nusinešė daugiau nei 300 gyvybių, užsikrėtė beveik 8,4 tūkst. žmonių.

Praėjusią savaitę PiS pasinaudojo savo dauguma parlamente, kad priimtų teisės aktus, leidžiančius vieną gegužės 10 dieną numatytų rinkimų turą surengti paštu.

Opozicija ir teisės ekspertai šį žingsnį pavadino nekonstituciniu.

Cituodami Konstitucinio teismo nuosprendžius, jie teigė, kad norint pakeisti rinkimų kodeksą, būtinos konstitucijos pataisos, kurios turi būti padarytos ne mažiau kaip šeši mėnesiai iki balsavimo dienos.

Įspėjusi apie galimą sukčiavimą balsuojant paštu, liberalioji opozicija paragino rinkėjus boikotuoti rinkimus.

Vietos institucijos, atkreipdamos dėmesį į pavojų sveikatai, atsisakė sudaryti rinkimų komisijas ir įkurti balsavimo punktus.

Savo ruožtu „PiS“ vyriausybė atmetė opozicijos raginimus paskelbti nepaprastąją padėtį dėl pandemijos, kas automatiškai nukeltų rinkimus.

Tokiu atveju rinkimai galėtų įvykti po 90 dienų, kai jie buvo oficialiai atšaukti.