Bendruomenės radijo žurnalistas Ibraimo Abu Mbaruco dingo balandžio 7 dieną Palmos rajone, kuris yra islamistų kovotojų, siekiančių įkurti kalifatą, atakų epicentras.

Vyriausybė nepakomentavo žurnalisto dingimo.

„Aukščiausiųjų institucijų tyla kelia didelį nerimą ir itin baiminamės, kad dingusį žurnalistą gali ištikti toks pat likimas, kaip ir kitus žurnalistus, kurie pernai ne vieną mėnesį buvo kalinami dėl to, kad pasakojo apie smurtą Mozambiko šiaurėje“, – pareiškė nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) atstovas Arnaud Frogeris.

Jis perspėjo, kad „šios smurto nuniokotos provincijos virsmas naujienų ir informacijos „juodąja skyle“ nepadės užbaigti sukilimo“.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) direktorius Pietų Afrikoje direktorius Dewas Mavhingas pareiškė, kad „akivaizdus [žurnalisto] priverstinis dingimas kelia didelį susirūpinimą, ypač atsižvelgiant į tai, kiek Mozambiko saugumo pajėgos yra neteisėtai sulaikiusios žurnalistų“.

„Mozambiko vyriausybė turėtų skubiai imtis visų būtinų veiksmų, kad surastų I. Mbaruco ir užtikrintų saugų jo paleidimą“, – pridūrė jis.

Pietų Afrikos žiniasklaidos institutas Mozambike apkaltino karines pajėgas žurnalisto pagrobimu.

„Žurnalistą pagrobė Mozambiko karinės pajėgos“, – pareiškė institutas, remdamasis vieno Palmos policijos pareigūno žodžiais.

„Jis buvo išvežtas iš Palmos į Mudą, kur kariuomenė turi tardymo skyrių“, – pridūrė institutas.

Penktadienį prezidentūrai įteiktame laiške grupė Mozambiko redaktorių, žurnalistų ir aktyvistų paragino prezidentą Filipe Nyusi „įsakyti nedelsiant paleisti“ žurnalistą.

Nuo karinių išpuolių pradžios 2017 metais dujomis turtingoje Delgado kyšulio provincijoje vyriausybės pajėgos sulaikė mažiausiai penkis žurnalistus, įskaitant I. Mbaruco, bei „Amnesty International“ dirbančius aktyvistus.