„Valstybės sekretorius pabrėžė, kad bet kokios būsimos derybos dėl ginklų kontrolės turi būti pagrįstos JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimu apie trišalį ginklų kontrolės susitarimą, į kurį įtraukta tiek Rusija, tiek Kinija“, – sakoma JAV valstybės departamento pranešime.

„Valstybės sekretorius ir [Rusijos] URM vadovas taip pat aptarė dvišalius santykius, įskaitant situaciją dėl JAV piliečių sulaikymo“, – priduriama jame.

Be to, M. Pompeo ir S. Lavrovas kalbėjosi apie „tolesnius žingsnius dėl dialogo strateginio saugumo klausimu“ pasaulyje siaučiant koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijai.

Kovą JAV valstybės departamentas pareiškė, kad, JAV manymu, Kinijos įtraukimas į naują ginklų kontrolės susitarimą leis užkirsti kelią ginklavimosi varžyboms.

Anksčiau šiemet D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O'Brienas pranešė apie JAV pasirengimą deryboms su Rusija.

Tai patvirtino ir JAV ambasadorė NATO Kay Bailey Hutchison.

„Man yra žinoma, kad mūsų administracija rengiasi derybų su Rusija pradžiai ir deda pastangas, kad Kinija būtų įtraukta į susitarimą dėl naujo ginklų kontrolės lygio“, – sakė ji.