Trečiadienį per spaudos konferenciją Vokietijos kanclerė, aiškindama skirtingų infekcijų rodiklių poveikį, pareiškė, kad „svarbiausia – atsargumas“.

Sužavėtas Vokietijos kanclerės minčių dėstymo, žurnalistas Benjaminas Alvaresas jos žodžius išvertė vokiečių kalbos nemokantiems ir paskelbė vaizdo įrašą tviteryje.


Grotažymė #AngelaMerkel netrukus sulaukė didžiulio populiarumo, internautai žavėjosi Vokietijos lyderės „paprastumu“ ir „parodytu lyderystės pavyzdžiu“.

Šiuo metu naujojo koronaviruso situacija Vokietijoje tokia, jog kiekvienas virusą nešiojantis asmuo užkrečia vidutiniškai dar vieną žmogų, trečiadienį Berlyne kalbėjo Vokietijos vyriausybės vadovė.

Jeigu vienas žmogus užkrečia vidutiniškai 1,2 kito žmogaus, tai, kas atrodo kaip nedidelis padidėjimas, gali turėti labai skaudžių padarinių ir jau liepą maksimaliai apkrauti šalies sveikatos apsaugos sistemą, kalbėjo lyderė.

Kalbėti skaičiais – viena iš A. Merkel kaip lyderės stiprybių. Užkrečiamumo rodiklis, apie kurį ir kalba A. Merkel, epidemiologams geriau žinomas kaip R0 – tai svarbiausias rodiklis, kuriuo vadovaujasi epidemijos situaciją fiksuojančios valstybės, rašo „Bloomberg“.

„Patys matote, su kokiu nedideliu skirtumu turime reikalą. Tai labai plonas ledas. Situacija, tai svarbiausia atsargumas, negali būti jokių beatodairiškų sprendimų“, – kalbėjo A. Merkel, pabrėždama, kad užkrečiamumo rodiklis, siekiantis 1,2, reiškia, kad vienas iš penkių koronaviruso pacientų užkrečia dar du žmones, o ne tai, kad vienas sergantis užkrečia viso labo tik dar vieną žmogų.

Trečiadienio vakarą Roberto Kocho institutas – įtakingiausia Vokietijos sveikatos apsaugos institucija – pranešė, kad šiuo metu Vokietijos užkrečiamumo rodiklis siekia 0,9.

A. Merkel prabilo ir apie karantino švelninimo priemones – šalyje jau kitą savaitę savo veiklą galės atnaujinti mažos krautuvėlės, gegužės pradžioje galbūt duris atvers ir mokyklos.

A. Merkel kalbos vaizdo įrašui paplitus tviteryje, socialinės žiniasklaidos naudotojai jai dėkojo už suprantamą ir aiškų situacijos paaiškinimą.

„Kai taip užtikrintai kalba šalies lyderis, nieko keisto, kad Vokietija – viena iš šalių, kur mirtingumas nuo #covid mažiausias Europoje“, – rašo vienas tviterio vartotojų.

„Jokio nereikalingo teatrališkumo, jokios dramos, tik profesionalus, intelektualus ir raminantis faktų išdėstymas. Lyderio pavyzdys visam pasauliui #AngelaMerkel“, – parašė kitas.

Vokietijoje kiekvienas sergantysis COVID-19 vidutiniškai užkrečia mažiau nei vieną žmogų

Vokietijoje kiekvienas koronavirusu užsikrėtęs žmogus vidutiniškai užkrečia mažiau nei vieną kitą žmogų, rodo Roberto Kocho instituto duomenys, didžiausiai Europos ekonomikai svarstant nuo pirmadienio švelninti karantino apribojimus.

Instituto duomenimis, koronaviruso užkrečiamumo lygis Vokietijoje siekia vos 0,7. Tai reiškia, kad kiekvienas koronavirusu užsikrėtęs žmogus užkrečia vidutiniškai 0,7 kito žmogaus.

Užkrečiamumo lygis yra svarbus požymis politikams, vertinantiems karantino švelninimo galimybes. Trečiadienį Vokietijos kanclerė A. Merkel pareiškė, kad nuo pirmadienio galės atsidaryti iki 800 kv. m ploto parduotuvės, jei jose bus laikomasi higienos reikalavimų.

Planuojama, kad mokyklos galės atsidaryti jau gegužės 4 d., o pirmenybė būtų teikiama klasėms, kurių moksleiviai šiemet laiko egzaminus.

Tiesa, daugiau nei dviejų žmonių susibūrimų draudimas vis dar galioja, o masiniai renginiai bus draudžiami iki rugpjūčio 31 d.

„Užsikrėtimų kreivė plokštėja, tačiau ji vis dar turi būti tokios formos, kad neperkrautų mūsų sveikatos apsaugos sistemos“, – skelbdama apie karantino švelninimą, teigė A. Merkel.

Pasak A. Merkel, ji ir federalinių žemių premjerai nusprendė švelninti karantino apribojimus, kai užkrečiamumo lygis pasiekė 1.

Naujausiais Roberto Kocho instituto duomenimis, Vokietijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius siekia 133 830, o COVID-19 aukų – 3 868.

Vokietijos sveikatos apsaugos ministras: koronaviruso protrūkis šalyje ir vėl kontroliuojamas

COVID-19 epidemija Vokietijoje „ir vėl kontroliuojama“, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas. Jis tvirtino, kad situacija pagerėjo dėl karantino, kuris buvo įvestas šalyje gana anksti, padaugėjus užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

„Apribojimai, pagal kuriuos gyventojai privalėjo likti namuose, „buvo sėkmingi“, – žurnalistams Berlyne sakė J. Spahnas. – Žymiai sumažėjo patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius, ypač kiekvieną dieną registruojamų užsikrėtimo atvejų. Protrūkis šiuo metu ir vėl kontroliuojamas.“

Sveikatos apsaugos ministras taip pat informavo, kad nuo rugpjūčio Vokietijos įmonės pagamins dešimtis milijonų kaukių per savaitę. Jo teigimu, Vokietijoje per savaitę bus pagaminama 10 mln. FFP2 apsaugos standartus atitinkančių respiratorių ir 40 mln. chirurginių kaukių.

„Sudarėme sutartis su maždaug 50 įmonių, kurios nuo rugpjūčio sutinka gaminti po 10 mln. FFP2 kaukių ir 40 mln. chirurginių kaukių“, – spaudos konferencijoje Berlyne sakė J. Spahnas.