Užsienio reikalų ministerijos atstovas pripažino, kad iš dalies dėl spartaus viruso plitimo buvo suskaičiuoti ne visi COVID-19 atvejai, bet pridūrė, kad „niekada nebuvo jokio slėpimo, ir mes niekada neleistume nieko slėpti“.

Pareiškimai, kad Kinija yra pernelyg artima Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), buvo bandymas „apšmeižti“ Pekiną, sakė Zhao Lijianas (Džao Lidzianas).

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) kėlė klausimų dėl to, kaip Kinija tvarkosi su pandemija ir ar ji buvo visiškai atvira nuo to laiko, kai praėjusių metų pabaigoje jos centriniame Uhano mieste atsirado naujasis virusas.

Ketvirtadienį Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) taip pat reiškė abejones dėl Kinijos atsako į koronavirusą.

Šios abejonės dėmesio centre vėl atsidūrė penktadienį, Kinijos centrinės Hubėjaus provincijos sostinės Uhano, laikomo naujojo koronaviruso pandemijos pirminiu židiniu, tarnyboms staiga patikslinus COVID-19 aukų skaičių. Jis buvo padidintas 50 procentų: 1 290 atvejų iki naujo bendro skaičiaus 3 869.

Patikslinimas smarkiai – iki 4 632 – padidino ir bendrą visoje šalyje patvirtintų mirties atvejų skaičių.

Uhano tarnybos pripažino, kad apie daugelį užsikrėtimo ir pacientų mirties atvejų buvo „klaidingai pranešta“ arba apie juos apskritai nebuvo informuota. Nurodomos kelios priežastys, viena jų yra ta, kad miesto medikai protrūkio pradžioje buvo pernelyg apkrauti darbu. Teigiama, kad dėl to „pranešimų nebūdavo arba jie būdavo pavėluoti ar klaidingi“.


Zhao Lijianas sakė, kad tokių apsirikimų reikia tikėtis pradiniais didelio ligos protrūkio etapais.

D. Trumpas, kuris ir pats yra kritikuojamas už tai, kad iš pradžių neigė pandemijos rimtumą, tuo pačiu apkaltino PSO, be to, sakė, kad ši organizacija pernelyg tikėjo Kinijos pranešimais dėl protrūkio.

Antradienį jis paskelbė sustabdantis JAV finansavimą šiai pasaulinei organizacijai.

Paklaustas apie JAV pareiškimus, Zhao Lijianas gynė PSO ir Kiniją.

„Manau, kad Kinija yra šmeižiama ir apie ją išgalvojama istorijų“, – sakė jis, bet nenurodė, kurias šalis turi galvoje.

Kinija protrūkį šalies viduje didele dalimi suvaldė, taikydama griežtas priemones, įskaitant beprecedentį Uhano ir dešimčių milijonų žmonių aplinkiniuose rajonuose uždarymą. Vis dėlto virusas spėjo išplisti po visą pasaulį.