Prieš kelias dienas iškritęs lietus padėjo suvaldyti pradinius liepsnų židinius, siaubusius miškus aplink didžiausios pasaulyje branduolinės tragedijos vietą. Tačiau kilęs stiprus vėjas vėl įpūtė liepsnas rusenančių miškų teritorijoje.

Ukrainos valdžios pareigūnai teigė, kad pavojaus dėl padidėjusios radiacijos nėra, informuoja reuters.com.

Šalies avarinės tarnybos pranešė, kad kilo trys nauji gaisrai, bet jie yra „nedideli ir nepavojingi“.

Kijeve ir Kijevo rajone radiacinis fonas neviršija normalių ribų“, – vaizdo pareiškime tvirtino Ekstremaliųjų situacijų valdymo departamento direktorius Volodymyras Demčukas. Jo teigimu, gaisrus gesina daugiau nei tūkstantis žmonių.

Anksčiau šią savaitę avarinės tarnybos naudojo lėktuvus ir sraigtasparnius ugniai gesinti, bet ketvirtadienį šios technikos nebuvo galima naudoti dėl stipraus vėjo, vidaus reikalų viceministrą Antoną Geraščenko citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Kijeve išlieka „raudonasis“ taršos lygis


Penktadienio ryto duomenimis, oro taršą pasaulio miestuose vertinančiame sąraše Kijevas užima pirmą vietą.

Kaip rašo unian.net, penktadienio, balandžio 17 d., rytą Kijeve užfiksuotas oro kokybės indeksas yra 163 balai. Norma – iki 50 balų.


Apie tai praneša portalas iqair.com, stebintis oro kokybės lygį didžiuosiuose pasaulio miestuose. 8:54 ryto užfiksuota, kad Kijevas oro užterštumą miestuose vertinančiame sąraše užima pirmą vietą. Antroje vietoje atsidūrė Kinijos miestas Hangdžou, trečioje – taip pat Kinijos miestas Čongčingas. Reikia paminėti, kad 8:20 ryto buvo užfiksuota, jog Kijevas yra antroje vietoje. Vakar Kijevo taršos indeksas buvo 380 balų – Ukrainos sostinė vienai dienai buvo tapusi labiausiai užterštu miestu pasaulyje.

Dulkių audra ir dūmai iš Černobylio pusės smarkiai pablogino oro būklę tiek Kijeve, tiek ir toli už jo ribų.

Vakar dienos metu Kijeve prasidėjo dulkių audra. Jos priežastis buvo stiprus vėjas ir žemas dėl besniegės žiemos gruntinio vandens lygis. Vakare sostinę užklojo dūmai nuo gaisrų Černobilyje ir Žytomyro srityje. Kijevo gyventojams nurodoma neiti iš namų ir neatidarinėti langų. Šiandien situacija išlieka tokia pati. Penktadienio rytą Kijevas miestų oro užterštumą vertinančiame sąraše užėmė pirmą vietą. Oro kokybės indeksas sostinėje yra 163 balai, o norma – iki 50 balų. Apsunkęs oras juntamas netgi už 200 km nuo Kijevo.

1986-ųjų balandžio 26-ąją tuometinėje Sovietų Sąjungoje įvykusią Černobylio katastrofą sukėlė nesėkmingai atliktas saugos bandymas reaktoriuje. Dėl jos didelę Europos dalį uždengė radioaktyvūs debesys. Elektrinė ir netoliese esantis apleistas Pripetės miestas virto turistų traukos objektu, ypač po to, kai praėjusiais metais pasirodė kritikų pripažintas JAV televizijos miniserialas apie Černobylio katastrofą.

Šiuo metu dėl visuotinio karantino siekiant suvaldyti koronaviruso pandemiją Černobylio teritorija yra uždaryta.

Garsus Ukrainos gydytojas Jevgenijus Komarovskis pateikė keletą patarimų, kaip elgtis, jeigu lauke yra daug dūmų, dulkių ir sunku kvėpuoti, praneša unian.net.

  • Stenkitės kuo mažiau būti lauke. Jeigu svarbūs reikalai ar darbas visgi išgynė jus iš namų, venkite fizinio krūvio, kvėpuokite per nosį, tačiau negiliais įkvėpimais. Jei turite tokią galimybę, plaukus pridenkite galvos apdangalu.
  • Rytinį bėgiojimą atidėkite geresniems laikams.
  • Parėję namo, iš karto persirenkite ir nusiprauskite po dušu.
  • Uždarykite visus langus, orlaides, balkoną. Viską! Įjunkite oro kondicionierių (tikiuosi, kad filtrus keičiate vadovaudamiesi eksploatavimo nurodymais). Jeigu turite buitinį oro valymo prietaisą, būtinai ir jį įjunkite. Jei jūsų regione už lango dažnai pasirodo dūmų, į būtinųjų pirkinių sąrašą įtraukite oro valytuvą. Tik nepraraskite sveiko proto. Juk visada galima iškišti nosį į balkoną arba pro langą ir palyginti, kur lengviau kvėpuoti: namuose ar lauke. Jeigu lengviau kvėpuoti lauke, eikite pasivaikščioti ir nepamirškite išvėdinti gyvenamųjų patalpų.
  • Namuose palaikykite normalų santykinį oro drėgnumą (40–70 proc.). Nepamirškite: esant sausam orui, jūs nuolat įkvepiate dulkių dalelių, o esant normalaus drėgnumo orui, jos nusėda ant grindų. Kaip palaikyti tinkamą oro drėgnumą? Įjungti oro drėkintuvą, išplauti grindis, atidaryti akvariumo dangtį, pavaikščioti po namus su pulverizatoriumi, pakabinti drėgnų rankšluosčių ir t. t.