Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto 17 narių respublikonų pareiškė „praradę pasitikėjimą“ Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso vadovavimu PSO, nors ir pabrėžė, kad ši organizacija atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį sprendžiant sveikatos apsaugos problemas visame pasaulyje.

„Generalinis direktorius Tedrosas neišpildė savo mandato objektyviai atsakyti į didžiausią pasaulinę sveikatos krizę nuo ŽIV/AIDS pandemijos“, – laiške D. Trumpui rašo įstatymų leidėjai, vadovaujami respublikono Michaelo McCaulo.

D. Trumpas antradienį paskelbė, kad Vašingtonas sustabdys mokėjimus šiai Jungtinių Tautų agentūrai, praeitais metais iš JAV gavusiai 400 mln. dolerių (apie 367 mln. eurų dabartiniu kursu).

Prezidentas kaltino PSO „netinkamai valdžius“ krizę ir dangsčius COVID-19 pirminio protrūkio Kinijoje rimtumą prieš ligai išplintant kitose šalyse.

Koronaviruso pandemija nusinešė jau beveik 147 tūkst. žmonių gyvybių ir paralyžiavo pasaulio ekonomiką.

Respublikonai kaltina Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą pernelyg tikėjus Pekino teiktais duomenimis ir atmetus Taivano perspėjimo apie viruso užkrečiamumą.

Anot jų, PSO generalinis direktorius delsė skelbti perspėjimus apie gresiantį pavojų, „nepaisydamas aiškių įrodymų apie COVID-19 spartų plitimą ir pernašą nuo žmogaus žmogui“.

PSO pandemiją paskelbė kovo 11 dieną, kai 114 šalių pranešė nustačiusios užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų ir mirė apie 4,5 tūkst. žmonių. Keliomis savaitėmis anksčiau Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas buvo paskelbęs rekomendaciją vengti stabdyti susisiekimą.

„Praradome pasitikėjimą generalinio direktoriaus Tedroso gebėjimu vadovauti Pasaulio sveikatos organizacijai“, – rašo JAV įstatymų leidėjai.

Tačiau jie pridūrė „suprantantys ir vertinantys gyvybiškai svarbų vaidmenį, kurį PSO atlieka pasaulyje, ypač esant įtemptoms humanitarinėms sąlygoms“.

Respublikonai taip pat atkreipė dėmesį, kad PSO dažnai būna „vienintelė organizacija, dirbanti blogiausiose vietose pasaulyje, ir JAV turėtų toliau palaikyti šį svarbų darbą“.

Vis dėlto kongresmenai paragino skubiai imtis veiksmų, turinčių užtikrinti PSO „nešališkumą, skaidrumą ir legitimumą“.

„Rekomenduojame bet kokius būsimus savanoriškus įnašus 2020-aisiais fiskaliniais metais susieti su generalinio direktoriaus Tedroso atsistatydinimo sąlyga“, – sakoma jų laiške.

55 metų Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas yra maliarijos specialistas ir anksčiau yra vadovavęs Etiopijos sveikatos apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijoms.