„Nuo vidurnakčio iki atskiro pranešimo draudžiame įvažiuoti ir išvažiuoti iš Sofijos visoms keleivinėms transporto priemonėms“, – per vėliau vakare surengtą spaudos konferenciją paskelbė sveikatos apsaugos ministras Kirilas Ananijevas.

Išimtys bus daromos sunkvežimiams ir vilkikams, greitosios pagalbos ir policijos automobiliams, transporto priemonėms, vežančioms žmones gydyti arba medicinos darbuotojus, pridūrė ministras.

Į darbą vykstantys žmonės, be anksčiau reikalauto pažymėjimo, taip pat privalės pateikti savo darbdavio duomenis. Jiems bus leidžiama išvažiuoti ir sugrįžti tik nustatytomis laiku ryte ir vakare.

Šių griežtų priemonių buvo imtasi trečiadienį ir ketvirtadienį prie patikros postų susidarius didelėms transporto priemonių eilėms, daugeliui žmonių nepaisant valdžios raginimų ir išvykstant į užmiestį prieš keturias nedarbo dienas, ruošiantis švęsti Velykas šalyje, kurioje dauguma gyventojų yra stačiatikiai.

Anksčiau bulgarams būdavo leidžiama išvykti iš regionų centrų, įskaitant Sofiją, tik darbo reikalais arba dėl kai kurių kitų priežasčių, pavyzdžiui, gydytis arba prireikus pasirūpinti sergančiu giminaičiu.

Tačiau vidaus reikalų ministras Mladenas Marinovas sakė, kad daugelis žmonių klastodavo tokias keliones pateisinančius raštus.

„Daugiau kaip 5 000 transporto priemonių buvo priverstos sugrįžti, nes [žmonės] negalėdavo įrodyti, jog jų kelionės yra būtinos ir neatidėliotinos“, – ketvirtadienį vakare sakė M. Marinovas.

Jis pridūrė, kad keliskart daugiau automobilių buvo leista išvažiuoti iš sostinės, bet negalėjo pateikti tikslaus jų skaičiaus.

Bulgarija kol kas yra viena mažiausiai koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijos paveiktų Europos šalių. Joje užregistruota per 800 užsikrėtimo šia liga atvejų ir 38 pacientų mirtys – daugiausiai Sofijoje.

Ketvirtadienį buvo užfiksuotas iki šiol didžiausias per parą patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius – jų padaugėjo 53-imis.

Atsaką į koronaviruso krizę koordinuojančios darbo grupės vadovas Vencislavas Mutafčijskis perspėjo, kad matematinis modelis rodo, jog tarnybos tikriausiai aptinka tik du iš septynių realių užsikrėtimo atvejų.