„Šiandien įvykęs abipusis sulaikytųjų paleidimas ir apsikeitimas jais yra svarbus žingsnis, atliktas prieš stačiatikių Velykas. Šalys demonstravo politinę valią ir atliko humanitarinius veiksmus. Šios dienos ilgai laukė tiek sulaikytieji, tiek jų artimieji bei draugai“, – pareiškė ESBO šiuo metu pirmininkaujantis Albanijos premjeras Edi Rama.

Ukrainos separatistinio Luhansko regiono ir Kijevo vyriausybės atstovai ketvirtadienį apsikeitė belaisviais pagal formulę „11 mainais į keturis“, o apsikeitimas su Donecko separatistais tą pačią dieną įvyko pagal formulę „devyni mainais į dešimt“.

Pranešama, kad ne visi potencialūs apsikeitimo dalyviai nusprendė grįžti į separatistų kontroliuojamas teritorijas.

ESBO pirmininkas paragino įgyvendinti vadinamąjį Minsko susitarimą, kuris be kita ko numato sienos kontrolės perdavimą ukrainiečiams ir specialų statusą Donbasui. Jis taip pat pareiškė, kad būtina visiškai nutraukti ugnį regione, kaip buvo sutarta per pernai Paryžiuje vykusį „Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimą.

„ESBO pasirengusi neviršydama savo įgaliojimų teikti paramą per Trišalę kontaktinę grupę ir Specialiąją stebėjimo misiją Ukrainoje“, – nurodė E. Rama.

ESBO generalinis sekretorius Thomas Gremingeris savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad vėliausi mainai yra jau antri per mažiau nei keturis mėnesius.

„Šeimos bus suvienytos ir galės kartu švęsti artėjančias stačiatikių Velykas. Raginu šalis tęsti mainų procesą ir suteikti naują impulsą siekiui taikiai išspręsti konfliktą Rytų Ukrainoje, nuodugniai ir visapusiškai įgyvendinant Minsko susitarimus“, – sakė jis.