Thae Yong Ho, kuris buvo Pchenjano ambasadoriaus Londone pavaduotojas, o 2016-aisiais pabėgo į demokratinę Pietų Korėją, su ašaromis akyse giedojo Pietų Korėjos himną, kai anksti ketvirtadienį buvo patvirtinta jo pergalė.

Trečiadienio rinkimuose jis dalyvavo kaip pagrindinės opozicinės, konservatyvios partijos „Vieninga ateitis“ (UFP) kandidatas ir gavo 58,4 proc. balsų savo Gangnamo apygardoje – turtingame Seulo rajone, kurį išgarsino reperis Psy.

„Šiandien istorinė diena ne tik man, bet ir Korėjos istorijai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Thae Yong Ho.

Oficialiai jis rinkimuose dalyvavo kaip Tae Ku-Minas. Šiuo slapyvardžiu jis užsiregistravo atvykęs į Pietų Korėją, kad Pchenjano agentams būtų sunkiau jį susekti.

Thae Yong Ho yra kilęs iš šeimos su gera revoliucine istorija, bet 2016 metų rugpjūtį pabėgo iš savo posto Londone, nusivylęs Kim Jong Uno režimu.

Vėliau jis tapo garsiu Pchenjano kritiku, be to, kritikavo Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino pastangas gaivinti diplomatiją su Šiaurės Korėja.

Moon Jae-ino Demokratų partija per šiuos rinkimus užsitikrino tvirčiausią absoliučią daugumą 300 vietų Nacionaliniame Susirinkime nuo demokratijos pradžios 1987 metais. Rinkėjų aktyvumas buvo 66,2 proc. – didžiausias per 28 metus, nors šalyje koronavirusas susargdino tūkstančius žmonių ir privertė balsavimo vietose taikyti griežtas socialinio atstumo taisykles.

Thae Yong Ho sakė, kad jo pergalė suteiks vilties Šiaurės Korėjos žmonėms bei elitui ir pademonstruos „tikrąjį Pietų Korėjos laisvos demokratijos pobūdį“.

Pasak Thae Yong Ho, jo išrinkimas gali parodyti Šiaurės Korėjos žmonėms, „kaip vyktų laisvi ir demokratiniai rinkimai“.

Šiaurės Korėjoje kas penkeri metai vyksta rinkimai į marionetinį parlamentą, bet balsalapiuose būna tik po vieną pavardę.

„Ateityje, esu tikras, vieną dieną Šiaurės Korėjos žmonės priims tokį patį rinkimų proceso metodą“, – kampanijos metu naujienų agentūrai AFP sakė Thae Yong Ho.

Abiejų kojų netekęs dezertyras iš Šiaurės Korėjos Ji Seong-ho, kurį per savo metinį pranešimą 2018 metais gyrė JAV prezidentas Donaldas Trumpas, trečiadienį laimėjo UFP proporcinio atstovavimo vietą.

Per pastaruosius du dešimtmečius į Pietų Korėją iš Šiaurės Korėjos pabėgo maždaug 33 tūkst. žmonių, tačiau aukšto rango pareigūnų pabėgimai yra reti.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida vadino Thae Yong Ho „padugne“ ir kaltino jį valstybės lėšų grobstymu, nepilnamečio išžaginimu ir šnipinėjimu Pietų Korėjai už pinigus.