Vis tik H. Kluge pažymėjo, kad PSO pastebėjo teigiamų ženklų, tokių kaip atvejų skaičiaus mažėjimas Ispanijoje, Italijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir Šveicarijoje.

Tačiau jis pabrėžė, jog „teigiamus signalus“ tam tikrose šalyse užgožia nekrentantis ar didėjantis sergamumo lygis kitose valstybėse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje ir Rusijoje.

Daliai Europos šalių pradėjus švelninti tam tikrus suvaržymus, įvestus siekiant užkirsti kelią infekcijos plitimui, H. Kluge paragino vyriausybes nepamiršti įdiegti tinkamus kontrolės mechanizmus.

„Mums gyvybiškai svarbu neprarasti budrumo“, – perspėjo pareigūnas.

Pasak H. Kluge, prieš švelninant apribojimus būtina įsitikinti, jog užkrato perdavimas įrodomai kontroliuojamas.

Šalys taip pat turi pasirūpinti, kad sveikatos priežiūros įstaigos būtų pajėgios „nustatyti, izoliuoti, tirti, atsekti kontaktus ir karantinuoti“ infekuotuosius.

H. Kluge pabrėžė, jog riziką būtina sumažinti iki minimumo perpildytose patalpose ir vietose, kur gyvena pažeidžiami asmenys, pavyzdžiui, senelių namuose.

Darbo vietose taip pat reikia imtis prevencinių priemonių, o šalims būtina valdyti įvežtinių užsikrėtimo atvejų riziką, pridūrė PSO pareigūnas.

Jei vyriausybių strategijos neatitinka šių kriterijų, šiuos planus vertėtų „pergalvoti“, įspėjo H. Kluge.

Trečiadienį Danija tapo pirmąja mokyklas atidariusia Europos šalimi, o Suomija atšaukė draudimą įvažiuoti ir išvažiuoti iš Helsinkio.

Austrija, Italija ir Ispanija taip pat leido atnaujinti veiklą kai kurioms įmonėms

Jau daugiau kaip 90 tūkst. su COVID-19 pandemija siejamų mirčių


Europoje koronavirusinė infekcija COVID-19 nusinešė jau daugiau kaip 90 tūkst. žmonių gyvybių, sudarančių daugiau kaip 65 proc. šios pandemijos aukų pasaulyje, rodo naujienų agentūros AFP iki 13 val. 30 min. Lietuvos laiku surinkti oficialių šaltinių duomenys.

Ši statistika grindžiama duomenimis, surinktais AFP iš nacionalinių tarnybų, taip pat Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiama informaciją.

Pandemija, pasaulyje nusinešusi apie 137,5 tūkst. žmonių, iš visų žemynų smarkiausiai yra paveikusi Europą, kur mirė 90 180 pacientų ir užregistruota maždaug 1 047 279 patvirtintų užsikrėtimo atvejų.

Daugiausiai žmonių, kuriems buvo nustatyta COVID-19, mirė Italijoje (21 645), Ispanijoje (19 130), Prancūzijoje (17 167) ir Jungtinėje Karalystėje (12 868).

Visame pasaulyje naujojo koronaviruso infekcija patvirtina 2 083 551 žmogui.

Vis dėlto patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius atspindi tik dalį tikrojo, nes daugelis šalių testus atlieka tik hospitalizuojamiems asmenims.

The tallies are collated using data collected by AFP from national authorities and information from the World Health Organization (WHO).