Šią žinią perdavę su situacija susipažinę asmenys perspėjo, kad daryti kokias nors išvadas kol kas tikrai anksti.

Tokia hipotezė – viena iš keleto pandemiją sukėlusio koronaviruso kilmę bandančių išsiaiškinti tyrėjų nagrinėjamų prielaidų. JAV pareigūnai netiki, kad virusas turi ką nors bendro su biologinių ginklų kūrimu. Jie atkreipė dėmesį ir į tai, kad žvalgyba tyrinėja dar keletą teorijų, susijusių su viruso atsiradimu, ir tai yra įprasta praktika, susidūrus su ypač reikšmingais incidentais.

Kaip rašo CNN, minėtą hipotezę iškėlė JAV prezidentą palaikantys asmenys, tarp kurių – keltas į Kongresą patekusių respublikonų, ypač suinteresuotų atremti kritiką, nukreiptą prieš Donaldo Trumpo bandymus suvaldyti pandemiją.

Su vyriausybės vykdoma analize susipažinę žvalgybos pareigūnai nurodė, kad tiriama versija yra pagrįsta prielaida, esą virusas atsirado Kinijos Uhano miesto laboratorijoje, o tada per atsitiktinumą išplito tarp visuomenės.

Pasak kitų su CNN bendravusių šaltinių, JAV žvalgybai kol kas nepavyko šios teorijos patvirtinti, bet ji ir toliau aiškinasi, ar negalėjo būti taip, kad koks nors per atsitiktinumą arba neapdairumą laboratorijoje užsikrėtęs žmogus vėliau perdavė užkratą kitiems.

Versiją tikrinantys JAV žvalgybos pareigūnai, esą, tyrinėja slaptus duomenis, susijusius su Kinijos vyriausybe. Vis dėlto kai kurie žvalgybos pareigūnai teigia, kad tikroji viruso išplitimo priežastis gali likti nežinoma.

JAV generalinio štabo vadas Markas Milley šią savaitę pripažino, kad klausimą, ar naujasis koronavirusas galėjo atsirasti laboratorijoje, JAV žvalgyba vertina ypač atsakingai.

„Sakyčiau, kad šią akimirką galutinio atsakymo nėra, bet, remiantis turima informacija, labiau tikėtina atrodo išvada, kad viruso prigimtis – natūrali. Deja, tiksliai šito mes nežinome“, – antradienį reporteriams sakė M. Milley.

Paklaustas apie tyrimą, pirmiausia atsidūrusį tarp „Yahoo“ ir „Fox News“ perduotų naujienų, JAV prezidentas D. Trumpas trečiadienį nurodė, kad JAV „vykdo itin kruopštų šios siaubingos situacijos tyrimą“, bet apie tai, kokios išvados jam buvo perduotos, diskutuoti nepanoro.

Kaip anksčiau skelbė CNN, su laboratorija susijusią teoriją Kinijos vyriausybė paneigė, o daugeliui išorinių ekspertų ji pasirodė abejotina.

Koronaviruso atvejį tiriančiai Baltųjų rūmų darbo grupei artimas šaltinis perspėjo, kad „visada, kai tik įvyksta ligos protrūkis, randasi prielaidų, kad virusas ar kitas patogenas galėjo atsirasti laboratorijoje“.

Vienas oficialus pareigūnas ypač skeptiškai įvertino Kinijos veiksmus, susijusius su viruso tyrinėjimu, todėl JAV tyrėjai yra pasirengę pateikti kuo tikslesnę ir išsamesnę viruso atsiradimo versiją.

Dienraštis „The Washington Post“ pranešė apie 2018-aisiais išsiųstus Valstybės departamento pranešimus, kuriuose buvo reiškiamas nerimas dėl saugumo Uhano Virusologijos instituto biologijos laboratorijoje ir šios įstaigos administravimo. Paklaustas apie šiuos pranešimus, valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo (beje, ir toliau koronavirusą vadinantis Uhano virusu) jų buvimo fakto nepaneigė, tačiau ar yra pagrindo manyti, kad jie kaip nors susiję su COVID-19, taip pat nepasakė.

„Kinijos komunistų partija nesuteikė amerikiečiams jokios prieigos pačioje pradžioje, kai ji buvo ypač reikalinga, – šią savaitę kalbėjo M. Pompeo. – Mes žinome apie tą jų laboratoriją. Žinome ir apie turgavietes, kuriose parduodamas šviežias maistas. Žinome, kad virusas atsirado Uhane. Visi šie dalykai susiveda į viena. Vis dėlto labai daug ko kol kas nežinome. Kaip tik apie tai kalbėjo prezidentas. Turime gauti atsakymus į šiuos klausimus.“

Pasak kai kurių pareigūnų, JAV nori priversti Kiniją sumokėti už tai, kas įvyko. Kita vertus, JAV turi elgtis labai apdairiai ir neimti kaltinti Kinijos, kol pandemija nėra suvaldyta ir kol negauta daugiau informacijos apie viruso atsiradimą.

Jau anksčiau skelbta, kad JAV Senato Krašto saugumo ir vyriausybinių reikalų komitetas pradeda plataus masto tyrimą dėl koronaviruso infekcijos COVID-19 atsiradimo priežasčių bei atsakomųjų priemonių, interviu leidiniui „Politico“ sakė komiteto pirmininkas Ronas Johnsonas.

Interviu su senatoriumi paskelbtas vėlų pirmadienį.

„Nuo ko visa tai prasidėjo? Ar ligą perdavė gyvūnas žmogui? Ar ji atsirado Kinijos laboratorijoje? Galbūt už viso to stovėjo patys geriausi ketinimai sukurti įvairių vaistų, įvairių koronaviruso gydymo metodų“, – kalbėjo jis.

Be to, įstatymų leidėjai planuoja ištirti, kaip Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) reakcija paveikė COVID-19 plitimą pasaulyje.

Pasak R. Johnsono, jei informacija apie koronavirusą būtų buvusi paskelbta laiku, būtų pavykę sukurti „tikslų laboratorinį testą anksčiau, nei mes tai padarėme“.

Senatorius sakė, kad tyrimui dėl Kinijos ir PSO vadovaus komiteto narys Rickas Scottas.

Atskirame interviu „Politico“ R. Scottas pareiškė: „Negalime pasitikėti komunistine Kinija; sužinojome, kad negalime pasitikėti PSO, nes jie mums meluoja.“

„Jei mums tai svarbu, sukurkime naują organizaciją, nes šita aiškiai nesuveikė“, – pridūrė jis.

Be kita ko, senatoriai aiškinsis, kodėl JAV nacionalinės medicinos priemonių ir įrangos atsargos nebuvo „geriau paruoštos“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pareiškė stabdantis tolesnį PSO finansavimą.

Baltųjų rūmų šeimininkas pabrėžė, kad jo šalis skiria PSO daugiausiai lėšų iš visų valstybių.

Tuo metu demokratai nesutinka su D. Trumpo ir respublikonų reiškiama kritika PSO. Demokratų nuomone, atsakomybė dėl COVID-19 situacijos Jungtinėse Valstijose tenka prezidentui.

JAV ir toliau pirmauja pasaulyje pagal užregistruotų užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičių. Šalyje užfiksuota 682 619 užsikrėtimo ir 23 529 mirties atvejai.