„Pastarąją savaitę Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos vadovas kiekvieną dieną praneša apie įvykių eigą. Vakar buvo numalšinti šeši liepsnų židiniai. Pavojaus atominei elektrinei, panaudoto kuro saugyklai ir kitiems kritiškai svarbiems objektams nėra. Šiuo metu atviro degimo uždarojoje zonoje nepastebima“, – per savo vaizdo kreipimąsi kalbėjo V. Zelenskis.

Jis taip pat paragino gyventojus nepasiduoti panikai ir teigė, kad vyriausybė skaidriai informuoja apie susidariusią padėtį.

„Prisimename 1986 metų balandžio 26-osios pamokas, – sakė, prezidentas, turėdamas omenyje sprogimo Černobylio elektrinės 4-ajame bloke datą.

„Ir niekas nuo jūsų neslėps tiesos. Šiandien svarbiausia tiesa – kad padėtis ten valdoma. Spinduliuotės fonas sostinėje ir Kijevo srityje neviršija normos“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Prezidentas pažymėjo, kad policija jau sulaikė asmenis, kaip įtariama, sukėlusius gaisrų elektrinės apylinkėse, ir pridūrė, kad jie bus patraukti atsakomybėn.

Pirmadienį Ukrainos valstybinės uždarosios zonos valdymo agentūros visuomeninės tarybos narys Jaroslavas Jemeljanenka per „Facebook“ parašė, kad gaisras priartėjo prie apleisto Pripetės miesto ir dabar yra maždaug už 2 km nuo vienos didelės radioaktyvių atliekų saugyklos.

„Padėtis kritinė. Zona liepsnoja. Vietos valdžia atsiskaitinėja, kad padėtis valdoma, bet iš tikrųjų ugnis sparčiai plinta naujose teritorijose“, – teigė jis.

„Dabar ugnis pasiekė Pripetę ir yra už dviejų kilometrų nuo radioaktyvių atliekų saugyklų „Pidlisnyj', kur laikomos pačios aktyviausios radiacinės atliekos iš visos Černobylio zonos ir pačios ČAE“, – pridūrė J. Jemeljanenka.

Miško gaisrai prie Černobylio atominės elektrinės

J. Jemeljanenka, kuris taip pat yra ekskursijas į uždarąją zoną organizuojančių agentūrų asociacijos vadovas, atkreipė dėmesį, kad gaisrai Černobylio apylinkėse gesinami jau dešimtą dieną, bet liepsnos, nepaisanti visų pastangų, plinta genamos vėjo ir „dabar pasiekė Pripetės miestą bei pavojingus uždarosios zonos objektus“.

NASA portale FIRMS pateikiami palydovų duomenis apie gaisrus visame pasaulyje tuo metu rodė, kad liepsnos buvo maždaug už 500 m nuo Černobylio sprogusį 4-ąjį bloką dengiančio naujojo patikimo apsauginio gaubto (New Safe Confinement) pramoninės aikštelės.

Tačiau Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba informavo, kad Kijeve, esančiame maždaug už 110 km į pietus nuo ČAE, ir jo apylinkėse spinduliuotė išlieka normali ir neviršija leistinų parametrų.

Vidaus reikalų ministro pavaduotojas Antonas Heraščenka pirmadienį irgi teigė, kad Černobylį apėmę gaisrai spinduliuotės fono reikšmingai nepaveikė.

Kalbėdamas apie padėtį toje zonoje esančiose dviejose panaudoto branduolinio kuro saugyklose viceministras pabrėžė, kad „ten dabar visiškai saugu. Bet koks užsidegimas neįmanomas.“

„Panaudotų branduolinių atliekų saugykla „Pidlisnyj“ taip pat yra už saugaus atstumo nuo miškų gaisrų ir yra sudaryta iš nedegamų gelžbetonio konstrukcijų“, – pažymėjo A. Heraščenka.

Pasak jo, miškas aplink šiuos objektus buvo specialiai iškirstas.

Miško gaisrai prie Černobylio atominės elektrinės

„Gaisras, plitęs link branduolinių atliekų saugyklos „Pidlisnyj“, buvo užgesintas toli nuo jos dar rytą“, – pabrėžė viceministras ir pacitavo vieną ekspertą, kad šiose saugyklose „nėra kam degti, net jeigu ten viską užlietų napalmu“.

Jis paaiškino skelbiantis šias detales, „kad būtų bent truputėlį mažiau panikos, isterijos ir melagienų, susijusių su gaisru Černobylio uždarojoje zonoje“.

„Gelbėtojai dirba labai sudėtingomis sąlygomis. Miškų ir pelkių gaisrų gesinimas – vienas sudėtingiausių uždavinių, ypač po sausos, besniegės žiemos bei ištiso mėnesio be kritulių. Černobylio uždarojoje zonoje tradicinė miškų gaisrų gesinimo technologija ne visada tinkama.... Gelbėtojai gesina gaisrą naudodami aviaciją, liedami iš padangės šimtus tonų vandens. Tačiau to kol kas nepakanka visiems gaisro židiniams užgesinti“, – pabrėžė A. Heraščenka.

Tuo metu Valstybinės ekologinės inspekcijos vadovo pareigas einantis Jehoras Firsovas antradienį nurodė, kad Ukrainos tarnyboms pavyko užgesinti uždarojoje zonoje siautusius miškų gaisrus, į šalį atslinkus lietaus debesims.

„Trumpai tariant, gaisrą pavyko užgesinti; labai padėjo lietus. Radiacijos fono lygis nuolat matuojamas, bet mūsų turimi duomenys [rodo, kad padėtis] daugmaž normali“, – antradienio popietę per „Facebook“ parašė J. Firsovas.