Švedijos visuomenės sveikatos apsaugos agentūra informavo užregistravusi 11 445 užsikrėtimo koronavirusu atvejus; 1 033 šių žmonių mirė. Tarnyba perspėjo, kad tikrasis aukų skaičius gali būti didesnis, nes ne apie visus mirties atvejus buvo pranešta per keturių dienų ilgąjį Velykų savaitgalį.

Ko gera, mirusiųjų per parą skaičiumi šiandien pasitikėti galime mažiausiai, nes savaitgaliais paprastai labai vėluojama“ pranešti apie mirusius pacientus, žurnalistams sakė vyriausiasis epidemiologas Andersas Tegnellis.

Švedija, kitaip nei daugelis kitų Europos valstybių, neįsivedė griežtų karantino priemonių viruso protrūkiui suvaldyti, bet paragino piliečius atsakingai laikytis rekomendacijų dėl socialinio atstumo.

Vyriausybė taip pat uždraudė daugiau kaip 50 žmonių susirinkimus ir lankymąsi slaugos namuose.

Tačiau šios švelnesnės priemonės buvo kritikuojamos užsienyje ir pačioje šalyje.

Antradienį dienraščio „Dagens Nyheter“ paskelbtame straipsnyje 22 gydytojai, virusologai ir tyrėjai pažėrė kritikos Visuomenės sveikatos apsaugos agentūrai.

Jie instituciją kaltina nesugebėjus parengti tinkamos strategijos ir atkreipė dėmesį, kad COVID-19 protrūkio mirštamumas šalyje dabar yra daug didesnis negu kaimyninėse Šiaurės šalyse.

„Taigi, Švedijoje miršta virš 10 kartų daugiau žmonių negu kaimyninėje Suomijoje“, – rašo straipsnio autoriai ir atkreipia dėmesį, kad suomių įsivestos priemonės yra daug griežtesnės.

Vis tik per spaudos konferenciją A. Tegnellis atmetė ekspertų kritiką ir ginčijo jų pateiktus skaičius.

A. Tegnellis anksčiau teigė, kad Suomijoje šiuo metu yra kitokia epidemijos fazė, ir tai iš dalies paaiškina mažesnį mirštamumą.

Suomija, turinti maždaug perpus mažiau gyventojų nei Švedija, antradienį pranešė, kad COVID-19 aukų skaičius šalyje išaugo iki 64, ir uždarė restoranus bei mokyklas. Šalies sveikatos apsaugos instituto vadovas tai pat rekomendavo gyventojams viešose vietose dėvėti apsaugines kaukes, kad būtų užkirstas kelias platinti virusą žmonėms, kuriems COVID-19 simptomai nepasireiškia.

Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde atmetė kritiką, praeitą savaitę JAV išsakytą Donaldo Trumpo, pareiškusio, kad ši Šiaurės šalis nesiima pakankamų priemonių kovai su koronavirusu.