Šios Viduržemio jūros salų valstybės užsienio reikalų ministras Evaristas Bartolo sakė, kad ES komandos toje šalyje turėtų paskirstyti maisto ir medicinos priemonių bent už 100 mln. eurų.

Tai rašoma ministro laiške ES diplomatijos vadovui Josepui Borrelliui, paskelbtame kitą dieną po to, kai sienos apsaugos pareigūnai pranešė tarp Libijos ir Maltos aptikę keturias valtis su 258 žmonėmis.

Tiek Malta, tiek Italija neįsileidžia į savo uostus migrantų, siekdamos užkirsti kelią plisti koronavirusui.

Migrantus Viduržemio jūroje gelbėjanti Vokietijos nevyriausybinė organizacija „Sea-Watch“ pranešė nuogąstaujanti, kad viena iš valčių, kuria plaukė 85 žmonės, apsivertė ir kad joje buvę migrantai nuskendo.

„Malta atsisako mus priimti, – antradienį sakė organizacija. – Mes reikalaujame saugaus uosto.“

Ispanijos nevyriausybinė organizacija „Salvamento Maritimo Humanitario“ (SMH) sakė, kad migrantai, su kuriais ji palaiko ryšį, yra iš Užsachario Afrikos.

Maltos užsienio reikalų ministro laiške J. Borrelliui rašoma, kad „vienintelė tvari ir reali galimybė išvengti humanitarinės krizės... yra skubi ES humanitarinė misija Libijoje“.

Pasak E. Bartolo, „daugiau kaip 650 tūkst. žmonių laukia galimybės išplaukti iš Libijos Europos link, o išvykstančiųjų skaičius auga dėl konflikto, ligų ir būtiniausių reikmių stygiaus“.

Maltos užsienio reikalų ministerija tvirtina, kad pagalbos teikimas Libijai, o ne Užsachario Afrikos valstybėms, iš kurių plūsta migrantai, yra „greičiausias būdas palengvinti sunkias sąlygas, kuriomis gyvena migrantai“.

Italija skelbia, kad nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 šalyje iki šiol mirė 20 465 žmonės.

Malta pranešė apie tris mirties nuo šios infekcijos atvejus.