Štai kokie politologo pastebėjimai antradienį:

99 metų britų kariuomenės veteranas Tomas Moore'as surinko per 1,1 mln. eurų šalies sveikatos apsaugos sistemai. Antrojo pasaulinio karo veteranas kasdien suka ratus aplink savo sodą; iki šimtojo savo gimtadienio jis ketina apeiti šimtą ratų po 25 metrus. Pirminis Moore'o tikslas buvo surinkti 1 tūkst. eurų, bet idėja sužavėjo interneto vartotojus taip, kad paramą renkantis puslapis keliskart "nulūžo". (Washington Post)

Lenkija pradės karantino švelninimą balandžio 19 d., skelbia šalies Sveikatos apsaugos ministerija. Pirmiausiai duris turi atverti mažesni verslai ir parduotuvės. Skaičiuojama, kad kiekviena 1-2 d. karantino šaliai kainuoja per 2 mlrd. eurų. (Rzeczpospolita)

Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga trečiadienį atnaujins derybas dėl Brexit. ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ir JK atstovas Davidas Frostas oficialiai nekontaktavo nuo kovo 19 d., kuomet Barnier buvo diagnozuotas COVID-19. Dėl simptomų saviizoliacijoje buvo ir Frostas. Anksčiau planuota, kad iki dabar turi būti baigti trys derybų etapai, bet dėl pandemijos procesas stringa. Visgi JK kol kas atmeta galimybę pratęsti šių metų pabaigoje baigiantį galioti pereinamąjį laikotarpį, kuris faktiškai užtikrina esamų santykių su ES tęstinumą be ekonominių ir kitokių trikdžių. (FT)

Linas Kojala

Antradienį duris atveria tūkstančiai parduotuvių Austrijoje; leidžiama dirbti toms, kurios nėra didesnės nei 400 kv. m. (dviejų teniso kortų plotas). Nuo gegužės turėtų pradėti veikti didesni prekybos centrai, taip pat kirpyklos, o restoranai ir viešbučiai atsidaryti planuoja gegužės viduryje. Austrija yra viena iš pirmųjų valstybių, švelninančių karantino priemones - tą sąlygoja suvaldytas naujų infekcijų skaičius bei stabiliai veikiančios ligoninės. (Reuters)

Emmanuelis Macronas, trečią kartą kreipdamasis į Prancūzijos piliečius per TV, pratęsė karantino priemones iki gegužės 11 d. Jis taip pat pripažino, kad valdžia padarė klaidų, ypač medicinos personalo aprūpinimo ir pasirengimo srityje, bet išreiškė lūkestį, kad gegužę taikomos priemonės bus pradedamos švelninti. (Politico)

Prancūzijos biudžeto deficitas šiais metais, prognozuojama, sieks 9 proc. BVP - tai blogiausias rodiklis nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. (Reuters)

Vokietijos krikščionių demokratų partija (CDU) veikiausiai atidės naujo lyderio rinkimus iki gruodžio mėnesio. Angelai Merkel planuojant trauktis iš didžiosios politikos, naujasis partijos lyderis bus vienas pagrindinių kandidatų tapti Vokietijos kancleriu. (The Guardian)

Vienas didžiausių pagal aptarnaujamų keleivių skaičių Europoje Heathrow oro uostas Londone prognozuoja, kad balandžio mėnesį keliautojų bus 90 proc. mažiau, nei tuo pat metu pernai. Kovo mėnesį šis rodiklis smuko 52 proc. Šiuo metu daugiausiai skrydžių vyksta gabenant krovinius. (The Guardian)

Donaldas Trumpas tikina turįs visas reikalingas politines galias pabaigti šiuo metu taikomą karantiną. "Sprendimus priima JAV prezidentas. Kai kas nors yra JAV prezidentas, jis turi visas galimybes. Visas. Gubernatoriai tai žino. Bet mes, žinoma, dirbsime su valstijomis",- teigė jis. Teisės ekspertai pažymi, jog pagal Konstituciją viešojo saugumo klausimais pagrindinė kompetencija tenka atskiroms valstijoms ir jų vietos valdžios pareigūnams. Trumpo administracija švelninimą norėtų pradėti gegužės 1 dieną. (BBC)

Europos Komisija kitą savaitę pateiks planą, ragindama valstybes nares koordinuoti karantino švelninimo priemones - mažų mažiausiai informuoti iš anksto apie ketinamus priimti sprendimus. (FT)

Maskvos valdžia nubaudė 92 parduotuves, kurios neužtikrino socialinio atstumo laikymosi sąlygų. Joms teismas gali pritaikyti baudas iki 155 tūkst. eurų, taip pat įmanomas veiklos nutraukimas. Dėl toliau didėjančio užsikrėtimų valstybėje skaičiaus Vladimiras Putinas neatmeta galimybės pasitelkti kariuomenę. (Kommersant)

61 proc. Ukrainos gyventojų teigia, kad šalyje taikomos karantino priemonės yra optimalios. Tiesa, per kelias savaites nuo 7 iki 15 proc. padaugėjo teigiančių, kad jos pernelyg griežtos. Specialistai teigia, jog virusas piką šalyje turėtų pasiekti šią savaitę, todėl tikėtina, kad priemonės bus pradedamos švelninti balandžio 24 d. (Pravda)

Floridoje JAV nuspręsta, kad WWE - profesionalios pramoginės imtynės - yra tarp būtinųjų verslo šakų, todėl turi galimybę tęsti veiklą "už uždarų durų". "Manome, kad yra labai svarbu suteikti žmonėms progą prasiblaškyti šiuo sunkiu metu. Turinį kuriame už uždarų durų, dirba tik būtinasis personalas",- sakė WWE atstovas. (ESPN)

Niujorke gerokai išaugo širdies smūgių skaičius, verčiantis specialistus svarstyti, kad tikrasis COVID-19 mastas nėra įvertinamas. Naujausi duomenys rodo, kad pastaruoju metu kasdien nuo širdies smūgio miršta apie 200 žmonių, kai tuo tarpu praėjusiais metais tuo pačiu metu skaičius buvo 6-7 kartus mažesnis. Širdies veiklos sutrikimai yra siejami su virusu, bet tuo pačiu pažymima, kad skaičių didėjimą gali sąlygoti medicinos personalo trūkumas ir susikoncentravimas į pandemiją. (The Economist)