Pasak dienraščio, kai kurie italai populiarioje susirašinėjimo programėlėje „WhatsApp“ sulaukia žinučių su pasiūlymu gauti 200 eurų už palankų vaizdo komentarą apie Vladimirą Putiną, Rusiją ir Rusijos „pagalbą“ Italijai.

Pasak italų dienraščio, Maskva bando pagerinti V. Putino Rusijos įvaizdį pasitelkusi socialinius tinklus ir suklastotus „spontaniškus“ vaizdo įrašus.

Žurnalistai išsiaiškino, kad į Kremliaus propagandos kampaniją buvo įtraukti kai kurie Italijoje gyvenantys rusai. Kaip pranešama, šią kampaniją organizuoja neįvardytas „Rusijos žiniasklaidos šaltinis“.

Italijoje gyvenantys rusai kviečiami nusiųsti savo draugams italams pasiūlymą įrašyti palankų vaizdo komentarą ir paskelbti jį „Twitter“, „Facebook“ ar „Instagram“.

Skandalo, kilusio po to, kai Maskva išsiuntė į Italiją kariuomenės virusologus, pavadinusi tai humanitarine pagalba, kontekste italų prašoma „pasakyti ką nors gero“ apie Rusijos „pagalbą“ ir V. Putiną.

Italijos žiniasklaida rašė, kad 80 proc. Maskvos išsiųstų priemonių Italijai buvo menkai naudingos, o šis veiksmas Rusijai buvo tik pretekstas, kad į Italiją galėtų patekti Rusijos karių.

„La Repubblica“ susisiekė su moterimi, paskelbusia teigiamą apžvalgą apie Rusijos „pagalbą“ ir V. Putiną tarp jaunimo populiariame socialiniame tinkle „TikTok“. Moteris aiškino, kad geras draugas paprašė jos įrašyti šį vaizdo įrašą, už kurį jai buvo pasiūlytas 200 eurų atlygis.

Dienraštis rašo, kad po to, kai Rusijos lėktuvai su „humanitarine pagalba“ nusileido Italijoje, šalies žvalgyba užfiksavo neįprastą pagyvėjimą „Twitter“. Socialiniame tinkle smarkiai išaugo įrašų su panašia perduodama žinute („Italai dėkoja Putinui“, „Skirtingai nei Europos Sąjunga, Rusija mums padeda“, „Būtent rusai mums pagelbėjo“ ir panašiai) skaičius.

Žurnalistai susisiekė su Rusijos ambasada ir paprašė pakomentuoti informaciją apie piniginį atlygį už teigiamą komentarą apie V. Putiną. Rusijos ambasada pareiškė, kad „Rusijai nereikia pripažinimo už pinigus“.

Maždaug 80 proc. kovos su koronavirusu priemonių, kurias Rusija išsiuntė į Italiją, yra „niekam tikusios“, kovo pabaigoje pranešė šalies dienraštis „La Stampa“, citavęs svarbius politinius šaltinius.

„80 proc. Rusijos priemonių Italijoje yra absoliučiai bevertės arba menkos vertės. Trumpai tariant, tai – veikiau pretekstas“, – dienraščiui „La Stampa“ sakė neįvardytas šaltinis.

Šaltinis teigė, kad tarp Rusijos atsiųstų išteklių yra dezinfekcinių priemonių, sterilizuoti skirta laikina lauko laboratorija, taip pat yra kitos panašios įrangos bei priemonių.

Dienraščio „La Stampa“ šaltiniai tvirtino, kad V. Putinas šiuo pagalbos paketu, pavadintu „Iš Rusijos – su meile“, išnaudoja geopolitines ir diplomatines galimybes, o G. Conte priėmė pagalbą siekdamas užsitikrinti gerus asmeninius santykius su Maskva.

Italijos spauda taip pat pažymi, kad visi specialistai, iš Rusijos siunčiami į Italiją, yra kariniai, o pati operacija priklauso Rusijos gynybos, o ne sveikatos apsaugos ministerijos jurisdikcijai.

Šie iš Romos į Bergamą vykstantys specialistai turi aukštus karinius laipsnius: tai – generolai, pulkininkai, majorai. „Rusijos kariai laisvai juda Italijos teritorijoje, už kelių žingsnių nuo NATO bazių“, – pabrėžia „La Stampa“.

Rusijos ambasadorius Italijoje Sergejus Razovas dienraščio „La Stampa“ pranešimą pavadino „iškreiptu“.