Papildomo lako deryboms prezidentas Reuvenas Rivlinas skyrė pasibaigus keturių savaičių terminui, per kurį B. Gantzas turėjo suformuoti vyriausybę.

Bendrame pareiškime B. Gantzo centristinis aljansas „Mėlyna ir balta“ ir B. Netanyahu dešiniojo sparno partija „Likud“ nurodė, kad antradienį anksti ryte per šių politinių jėgų lyderių tiesiogines derybas buvo padaryta „reikšmingos pažangos“ siekiant susitarimo.

Visgi po kovo 2 dieną vykusių parlamento rinkimų, vėl neiškėlusių aiškaus nugalėtojo, ne kartą buvo skelbta apie pažangą derybose dėl koalicijos, tačiau sudaryti susitarimo iki šiol nepavyko.

Izraelyje tęsiantis beprecedentei politinei aklavietei, imta kalbėti apie būtinybę sudaryti laikiną nacionalinės vienybės vyriausybę, kad šalis galėtų veiksmingai kovoti su koronavirusu, kuriuo šalyje užsikrėtė jau daugiau kaip 11,5 tūkst. žmonių.

Izraelyje per trumpesnį nei vienų metų laikotarpį įvyko treji rinkimai, kuriuose buvęs kariuomenės vadas B. Gantzas rungėsi su B. Netanyahu. Nė vienam iš jų per tuos trejus rinkimus nepavyko užsitikrinti pakankamos paramos stabiliai valdančiajai koalicijai suformuoti.

Po paskutinių rinkimų kovo 2-ąją 120 vietų Kneseto dauguma rekomendavo B. Gantzui mėginti formuoti vyriausybę. Tačiau jis neturėjo daug šansų suburti stabilią koaliciją, turint galvoje didžiulį susipriešinimą premjerui B. Netanyahu oponuojančioje stovykloje.

Praėjusį mėnesį B. Gantzas netikėtai buvo išrinktas Kneseto pirmininku ir faktiškai atsisakė pastangų suformuoti koaliciją, kuriai vadovautų kaip ministras pirmininkas.

„Tiesos akimirka“


Tapęs Kneseto pirmininku, B. Gantzas paragino nustatytam laikotarpiui sudaryti aljansą, kuriam vadovautų B. Netanyahu, kad šalis susitelktų kovai su beprecedente sveikatos krize.

B. Gantzas ir B. Netanyahu aptarė įvairias galimybes, įskaitant susitarimą, pagal kurį buvęs kariuomenės vadas po kelių mėnesių perimtų premjero pareigas.

„Izraeliečiai tikisi, kad mes atidėsime į šalį mūsų nesutarimus ir dirbsime drauge“, – sakė B. Gantzas pirmadienį vėlai vakare, pridūręs, jog išmušė „tiesos akimirka“.

„Istorija mums neatleis, jei mums nepavyks“, – kalbėjo jis.

B. Gantzas paprašė prezidento R. Rivlino pratęsti terminą, skirtą suformuoti vyriausybei, pranešė prezidentūra. Kaip skelbiama, šį prašymą palaikė ir B. Netanyahu.

R. Rivlinas patenkino jų prašymą suteikdamas laiko iki trečiadienio pabaigos, „suprasdamas, kad jie yra labai arti susitarimo“, sakoma prezidentūros pranešime.

Pagrindiniai buvę B. Gantzo politiniai sąjungininkai nuo jo nusigręžė, kai jis praėjusį mėnesį nusprendė siekti susitarimo su B. Netanyahu. Jie netiki, kad ministras pirmininkas laikytųsi susitarimo sąlygų.

Nuo 2009 metų valdžioje esantis B. Netanyahu yra ilgiausiai prie vyriausybės vairo stovintis Izraelio politikas ir pirmasis premjeras, kuriam oficialiai pareikšti kaltinimai einant šias pareigas.

B. Netanyahu kaltinamas sukčiavimu, piktnaudžiavimu pasitikėjimu ir kyšininkavimu trijose atskirose korupcijos bylose. Premjeras visus kaltinimus kategoriškai neigia.

B. Netanyahu kritikai teigia, kad jis padarys viską, kad kaltinimai būtų panaikinti, įskaitant galimybę organizuoti ketvirtus rinkimus, viliantis, kad juose jam galiausiai pavyks užsitikrinti daugumą ir prastumti parlamente teisės aktą, kuris suteiktų jam neliečiamybę nuo baudžiamojo persekiojimo.