Aukščiausiosios instancijos teismas šalyje planavo šiuos argumentus išklausyti kovo 31 dieną, bet posėdį teko atidėti dėl koronaviruso pandemijos.

Teismas nurodė, kad apjungtų bylų argumentus gegužę priims telefoninės konferencijos būdu. Tokiu atveju nutartis galėtų būti paskelbta prieš lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

„Laikantis sveikatos apsaugos nurodymų dėl [koronaviruso infekcijos] COVID-19, visi teisėjai ir gynėjai dalyvaus nuotoliniu būdu“, – sakoma teismo pranešime.

Du teisėjai – Ruth Bader Ginsburg ir Stephenas Breyeris yra vyresni kaip 80 metų. Iš viso šeši iš devynių teisėjų yra vyresni kaip 65 metų, tad jiems kyla didesnė grėsmė sunkiai susirgti užsikrėtus koronavirusu.

Teismas nurodė nukrypsiantis nuo tradicijos ir gegužę vyksiančio posėdžio garsą tiesiogiai transliuosiantis žiniasklaidos organizacijoms.

Kaip pranešama, 10-ies bylų žodžiu pateikiami argumentai bus išklausyti gegužės 4–6 ir 11–13 dienomis, bet kol kas nebuvo nustatyta, kada bus svarstoma kiekviena iš šių bylų.

Per 2016 metų rinkimus D. Trumpas pažeidė prezidentines normas, atsisakęs deklaruoti savo mokesčius. Dauguma prezidentų tokias deklaracijas teikdavo nuo 8-ojo dešimtmečio, bet įstatymai tokio įpareigojimo nenumato.

D. Trumpas, Niujorko nekilnojamojo turto magnatas, tvirtino, kad jo mokesčiai yra audituojami JAV Vidaus pajamų tarnybos (IRS) ir kad jis deklaraciją pateiks, kai auditas bus baigtas, bet iki šiol to nepadarė.

Teismui yra pateikti trys ieškiniai, susiję su pastangomis priversti D. Trumpą atskleisti savo mokesčius ir finansinius duomenis. Jie laikomi prezidento privilegijų ir neliečiamybės svarbiu išbandymu.

Manhatano apygardos prokuroras Cyrusas Vance'as Jr. aiškinasi mokėjimus, kuriuos D. Trumpo buvęs asmeninis advokatas Michaelas Cohenas atliko filmų suaugusiesiems žvaigždei Stormy Daniels, teigiančiai, kad ji palaikė intymius ryšius su D. Trumpu dar prieš jam kandidatuojant į prezidento postą 2016 metais.

M. Cohenas dabar atlieka trejų metų laisvės atėmimo bausmę, prisipažinęs, kad sumokėjo už tylėjimą S. Daniels ir dar vienai moteriai, nors tai draudžia rinkimų kampanijų finansavimo įstatymai, taip pat slėpė mokesčius ir melavo Kongresui.

Niujorke posėdžiaujantis federalinis apeliacinis teismas dėl šio tyrimo nurodė apskaitos bendrovei „Mazars USA“ pateikti aštuonerių metų D. Trumpo mokesčių deklaracijas, todėl prezidento advokatai kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą.

Kiti ieškiniai susiję su įpareigojimais D. Trumpui pateikti mokesčių deklaracijas, išduotais demokratų dominuojamų Atstovų Rūmų komitetų.

Nuo atėjimo į valdžią D. Trumpas paskyrė du Aukščiausiojo Teismo teisėjus. Dabar jame dirba penki konservatyvių pažiūrų teisėjai ir keturi nuosaikesnių pažiūrų teisininkai.