„Atvykau į Maskvą, kad įvykdyčiau JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pavedimą pagerinti JAV ir Rusijos santykius, ir stengiuosi iš visų jėgų. Ši mūsų santykių problema – tai, kaip jie elgiasi su Paulu – kelia siaubą“, – žurnalistams pirmadienį teigė J. Sullivanas.

Pasak pasiuntinio, tai, kaip rusai elgiasi su P. Whelanu, yra „gėdinga“.

JAV ambasadoriaus teigimu, jam neleidžiama dalyvauti bylos nagrinėjime.

„Tikiuosi, kad aukšti Rusijos pareigūnai užtikrins Paului sąžiningą teismo procesą, medicininę priežiūrą ir galimybę paskambinti tėvams“, – pareiškė ambasadorius.

Pasak J. Sullivano, sprendimas dėl uždaro teismo posėdžio prieštarauja atviro ir sąžiningo teismo principui.

Maskvos miesto teismas pirmadienį pradės iš esmės nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje JAV, Didžiosios Britanijos, Kanados ir Airijos pilietis P. Whelanas yra kaltinamas šnipinėjimu Rusijos Federacijoje.

Kaip naujienų agentūrai „Interfax“ teigė jo advokatas Vladimiras Žerebenkovas, pats P. Whelanas bus atgabentas į teismą.

Atsižvelgiant į tai, kad bylos medžiaga yra įslaptinta, teismo procesas yra uždaras, nors teismo sekretorius spaudai tvirtino, kad JAV ambasadoriui neleidžiama dalyvauti teismo posėdyje dėl su koronavirusu susijusių apribojimų.

Maskvos teismai, įskaitant miesto teismą, iki balandžio pabaigos pratęsė dėl koronaviruso įvestas ribojančias priemones, todėl į teismo pastatus įleidžiami tik proceso dalyviai.

P. Whelano gynybos advokatai jau kreipėsi į teismą, prašydami atidėti bylos nagrinėjimą, kol Maskvoje pagerės su koronaviruso plitimu susijusi padėtis.

P. Whelanas, anksčiau tarnavęs JAV jūrų pėstininku, buvo sulaikytas Maskvoje 2018 metų gruodžio 28 dieną. Jis kaltinamas šnipinėjimu pagal Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 276 straipsnį, kuriame numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 10 iki 20 metų.

Pasak advokato, tyrėjai kaltina P. Whelaną šnipinėjimu amerikiečių specialiųjų tarnybų naudai. Iš jo buvo konfiskuota atmintinė su informacija, sudarančia valstybinę paslaptį.

Gynybos teigimu, P. Whelanas manė, kad atmintinėje buvo įrašyta asmeninė informacija apie jo ankstesnius apsilankymus Rusijoje, ir pats nespėjo susipažinti su šia informacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)