„Nugalėsime šį koronavirusą ir nugalėsime jį drauge“, – sėdėdamas pareiškė 55 metų lyderis, apsirengęs kostiumu bei kaklaraiščiu.

„Nors grumtynės jokiu būdu nesibaigė, dabar darome pažangą šioje nepaprastoje nacionalinėje kovoje“, – pridūrė jis.

Anglijoje nuo COVID-19 mirus dar 657 žmonėms, aukų skaičius visoje Jungtinėje Karalystėje perkopė 10 tūkst., sekmadienį informavo medicinos įstaigų pareigūnai.

Į naujausią Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) statistiką neįtrauktos Škotijoje, Velse ar Šiaurės Airijoje mirusios aukos. Duomenys iš visos šalies turėtų būti paskelbti vėliau.

657 naujos aukos papildė 9 785 mirusiųjų nuo COVID-19 gretas, apie kuriuos britų ligonės pranešė šeštadienį.

Nors naujų užsikrėtimo ir hospitalizavimo atvejų skaičius, regis, stabilizavosi, mirčių šalyje tebedaugėja. Nuo koronaviruso mirštančių pacientų palaipsniui mažėja Italijoje ir Ispanijoje, todėl ekspertai nuogąstauja, kad Britanija gali tapti daugiausiai aukų turinčia Europos valstybe.

Jungtinės Karalystės (JK) vadovas, kuriam kovo pabaigoje buvo diagnozuotas COVID-19, buvo paguldytas į ligoninę prieš savaitę, ir tris dienas praleido intensyvios terapijos skyriuje.

Kostiumą vilkintis ir kaklaraištį ryšintis B. Johnsonas padėkojo gydytojams ir pažadėjo padėti nugalėti virusą Didžiojoje Britanijoje, kurioje mirusių nuo koronaviruso skaičius sekmadienį viršijo 10 000.

„Tikiuosi, kad jie neprieštaraus, jei paminėsiu dvi slaugytojas, kurios budėjo prie mano lovos 48 valandas, kai padėtis galėjo pasisukti bet kuria tėkme“, – kalbėjo B. Johnsonas apie valstybinės Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) darbuotojus, kurie rūpinosi premjeru Londono Šv. Tomo ligoninėje.

B. Johnsono teigimu, jis buvo išrašytas po „savaitės, per kurią NHS, be abejonių, išgelbėjo mano gyvybę“. Pareigūnai pranešė, kad toliau ministras pirmininkas sveiks Didžiosios Britanijos ministrų pirmininkų rezidencijoje Čekersyje, konsultuojamas savo gydytojų.

„Mano organizmas galėjo gauti pakankamai deguonies tik dėl to, kad naktimis kiekvieną sekundę buvau stebimas, o [personalas] rūpinosi manimi ir atliko visas reikalingas intervencijas“, – kalbėjo ministras pirmininkas apie ligoninės personalą.

Jis pridūrė, kad JK „nugalės šį koronavirusą – nugalės kartu“, ragindamas piliečius laikytis prieš tris savaites šalyje įvesto karantino.

Visgi šiuo metu Jungtinėje Karalystėje mirčių nuo koronaviruso skaičius prilygsta labiausiai nukentėjusių Europos šalių Italijos ir Ispanijos rodikliams, o penktadienį ir šeštadienį užfiksuota beveik 1 tūkst. mirčių. Sekmadienį pranešta apie 737 naujus mirties atvejus.

Šiuo metu Didžiojoje Britanijoje mirčių skaičius pasiekė 10 612 ir šalis pagal šį rodiklį užimą penktą vietą pasaulyje po JAV, Italijos, Ispanijos ir Prancūzijos, tačiau tikrasis skaičius gali būti didesnis, nes į šį skaičių neįtraukti mirusieji globos centruose ar namuose.

„Šiandien yra niūri diena, kadangi prisijungėme prie šalių, kuriose dėl koronaviruso mirė daugiau nei 10 tūkst. žmonių, sąrašo“, – pareiškė JK sveikatos sekretorius Mattas Hancockas (Matas Hankokas).

Patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius išaugo iki daugiau nei 84 tūkst., tačiau manoma, kad dėl ribotų tyrimų tikrasis skaičius yra daug didesnis.

„Niūrūs laikai“

Nėra žinoma, kada B. Johnsonas galės grįžti į darbą, o šiuo metu premjerą laikinai pavaduotoja užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

B. Johnsono nėščia sužadėtinė Carrie Symonds (Kere Simonds), kuriai pastarosiomis savaitėmis taip pat pasireiškė koronaviruso simptomai, taip pat padėkojo „puikiems“ sveikatos priežiūros sistemos darbuotojams.

„Niekada negalėsiu jums atsilyginti ir niekada nenustosiu jums dėkoti“, – parašė C. Symonds tviteryje ir pridūrė, kad jaučiasi „nepaprastai laiminga“.

„Praėjusi savaitė buvo labai niūri. Mano širdis yra su visais tais, kurie atsidūrė panašioje situacijoje ir nerimauja dėl savo artimųjų“, – pridūrė C. Symonds.

Premjero tėvas Stanley Johnsonas taip pat gyrė medikų komandą.

„Dabar suprantu – manau, kad visa šalis supranta – kokia sunki buvo (B. Johnsono] būklė“, – kalbėjo premjero tėvas.

Kol kas nėra žinoma, kada Didžioji Britanija gali atšaukti griežtas socialinio karantino priemones, pradėtas įgyvendinti kovo 23 dieną.

Karantino trukmė bus apsvarstyta kitą savaitę ir tikėtina, kad priemonė liks galioti bent jau iki mėnesio pabaigos.

Šeštadienio vakarą Bakingamo rūmuose paskelbtame pranešime (manoma, kad tai buvo pirmasis iš anksto karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) kreipimasis Velykų proga) karalienė paragino gyventojus likti namuose.

„Būdami atskirai išlaikome kitus saugius, – kalbėjo 93 metų monarchė. – Koronavirusas mūsų neįveiks.“

Praeitą sekmadienį buvo paskelbtas retas karalienės kreipimasis į tautą per televiziją, kuriame ji paragino žmones susivienyti kovoje su COVID-19.

Tuo tarpu vyriausybė buvo priversta gintis dėl negebėjimo aprūpinti medicinos personalo apsaugos priemonėmis.

Iki šiol nuo COVID-19 mirė 19 NHS darbuotojų, šį savaitgalį pranešė M. Hancockas, tačiau pridūrė, kad tai atsitiko ne dėl asmeninių apsaugos priemonių trūkumo.

Praėjusį mėnesį socialinėje žiniasklaidoje vienas iš vyresniųjų gydytojų kreipėsi į B. Johnsoną, prašydamas aprūpinti medikus geresne apsauga. Netrukus šis gydytojas mirė.