Ministrų komitetas pritarė siūlymui uždrausti įvažiuoti ir išvažiuoti iš kelių miesto rajonų, kur gyventojų daugumą sudaro ultraortodoksai. Tokios priemonės imtasi siekiant suvaldyti infekciją, pareikalavusią jau daugiau nei 100 gyvybių Izraelyje ir dar beveik 6 tūkst. visuose Artimuosiuose Rytuose. Beveik trys ketvirtadaliai aukų mirė Irane.

Sekmadienio vidurdienį įsigaliosiančiai priemonei, kuri buvo svarstyta kelias dienas, priešinosi ultraortodoksai ministrai vyriausybės vadovo Benjamino Netanyaho kabinete, šiam atsisakius taikyti išimtį jų apygardai.

Izraelio sveikatos ministerija užfiksavo jau daugiau nei 10 tūkst. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, iš kurių per 100 pasibaigė mirtimi. Maždaug penktadalis visų Izraelio infekuotųjų nustatyti Jeruzalėje, paskelbė ministerija. Didelė dalis susirgimo COVID-19 atvejų nustatyta šalies uždaroje ultraortodoksų bendruomenėje, kelias savaites nesilaikiusioje vyriausybės nurodymų laikytis socialinio atstumo.

Virusas sukelia lengvus ar vidutinio sunkumo simptomus daugumai pacientų, kurie pasveiksta per kelias savaites. Tačiau jis yra labai užkrečiamas ir gali sukelti sunkią ligą ar mirtį, ypač senyviems pacientams ar gretutinėmis ligomis sergantiems pacientams.

Nuo sekmadienio keturių Jeruzalės rajonų gyventojams draudžiama palikti savo mikrorajonus, net norint nusipirkti maisto. Lankytis kitose miesto dalyse leidžiama tik būtiniausių įmonių ir tarnybų darbuotojams, taip pat pas gydytoją užsirašusiems asmenims.

Dėl ir šiaip griežtų viešų susibūrimų suvaržymų Jeruzalėje šį balandį buvo apriboti religiniai renginiai, įskaitant žydų švenčiamą Paschą krikščioniškas Velykas ir musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pradžią.

Prie Jeruzalės Raudos sienos, žydų švenčiausios meldimosi vietos, maždaug 10 vyrų grupė susirinko atlikti Kunigų palaimos – tradicinių pamaldų, skaitomų ištisą savaitę švenčiamos Paschos metu.

Šioje ceremonijoje paprastai dalyvauja dešimtys tūkstančių tikinčiųjų, tačiau dėl karantino šalia sienos esančioje didelėje aikštėje stovėjo vos keli žmonės. Tarp pamaldų dalyvių buvo JAV ambasadorius Izraelyje Davidas Friedmanas.

Kristaus Kapo bažnyčioje, kur, kaip tiki daugelis krikščionių, buvo nukryžiuotas ir palaidotas Jėzus, arkivyskupas Pierbattista Pizzaballa, aukščiausio rango katalikų dvasininkas Šventojoje Žemėje, vadovavo Velykų mišioms beveik tuščioje šventovėje.

„Mano žinia yra ta, kad nepaisant mirties žymės ir baimės, kurią matome visame pasaulyje, turime žiūrėti į gėrį, kurį visi savo gyvenimuose duoda kitiems, – kalbėjo dvasininkas. – Velykų žinia yra ta, kad gyvenimas, nepaisant visko, ims viršų“.

Kaimyniniuose Egipte ir Libane taip pat vyko religinės ceremonijos dalyvaujant vos keliems žmonėms.

Tuo metu Jungtiniai Arabų Emyratai įspėjo galintys įvesti „kvotų“ sistemą tam tikroms šalims, atsisakančioms priimti atgal savo piliečius, nebedirbančius šioje Arabijos pusiasalio valstybėje.

Valstybinės WAM naujienų agentūros išplatintame pareiškime neminima nė viena šalis, tačiau atrodo, kad šis perspėjimas skirtas Azijos valstybėms, iš kur į JAE atvyksta daugelis darbininkų.

Jungtiniuose Arabų Emyratuose yra Abu Dabis ir Dubajus, kurių gyvybiškai svarbūs nekilnojamojo turto ir turizmo sektoriai žlugo prasidėjus pandemijai.