Parlamentas šiuo metu yra uždarytas, tačiau Velykų savaitgalio viduryje buvo surengta speciali sesija, kad būtų galima priimti 73 mlrd. Kanados dolerių (48 mlrd. eurų) vertės programą, turinčią kompensuoti kompanijoms 75 proc. mokamų atlyginimų sumų, kad jos nebūtų priverstos masiškai atleidinėti darbuotojus.

Sesijoje dalyvavo ir ministras pirmininkas Justinas Trudeau, praleidęs mėnesį karantine, kai koronavirusu užsikrėtė jo žmona.

Be pagrindinių partijų lyderių, posėdžiavo tik apie 30 iš 338 parlamentarų, kad nebūtų pažeistos socialinio atstumo taisyklės.

Popietę įstatymo projektui pritarė Bendruomenių Rūmai, o vakare – ir Senatas.

J. Trudeau, kalbėdamas apie Kanados pasiaukojimą per abu pasaulinius karus, pabrėžė, jog grumtynės su koronavirusu „nėra karas“, tačiau „tai nereiškia, kad ši kova yra mažiau pragaištinga“.

„Priešakinė linija yra visur: mūsų namuose, ligoninėse ir priežiūros centruose, maisto prekių parduotuvėse ir vaistinėse, sunkvežimių stotelėse ir degalinėse“, – kalbėjo vyriausybės vadovas.

„Ir šiose vietose dirbantys žmonės yra mūsų šiandienos didvyriai“, – pridūrė jis.

Minimas finansinės paramos paramos paketas yra jau antra tokia J. Trudeau vyriausybės pasiūlyta iniciatyva.

Jos tikslas yra „užtikrinti, kad kanadiečiai neprarastų darbo ir gautų atlyginimus“, sakė ministras pirmininkas. Jo Trudeau pridūrė, kad tai yra „svarbiausia Kanados ekonomikos priemonė nuo Antrojo pasaulinio karo“.

Finansų ministras Billas Morneau savo ruožtu paaiškino, kad 75 proc. atlyginimų subsidija, taikoma atgaline data (nuo kovo 15 dienos) trims mėnesiams, yra skirta įmonėms, kurios kovo mėnesį neteko mažiausiai 15 proc. paramų, arba neteks 30 proc. pajamų balandį ar gegužę.

Kanados ekonomika praėjusį mėnesį prarado daugiau nei 1 mln. darbo vietų.

Iki šeštadienio šalyje iš viso buvo užregistruoti 23 197 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir 678 mirties atvejai.