„Prezidentas Reuvenas Rivlinas informavo... Benny Gantzą, kad esant dabartinėms aplinkybėms nebūtų įmanoma pratęsti laikotarpį, skirtą jam vyriausybei suformuoti“, – sakoma prezidentūros pranešime.

B. Gantzas kabinetui suformuoti turi laiko iki pirmadienio pabaigos.

B. Gantzo susiskaldęs centristinis aljansas „Mėlyna ir balta“ nori tapti alternatyva B. Netanyahu po trejų aiškaus nugalėtojo neatnešusių rinkimų, surengtų per trumpesnį nei metų laikotarpį, tačiau jo derybos su premjeru ir jo dešiniąja partija „Likud“ strigo.

Prezidentas Reuvenas Rivlinas paprašė B. Gantzo suformuoti vyriausybę po kovo 2-ąją įvykusių rinkimų. Po ankstesnių dvejų rinkimų, įvykusių per pastaruosius metus, „Mėlyna ir balta“ lyderis nesugebėjo to padaryti.

Kol kas nėra jokių garantijų, kad B. Gantzui pasiseks šį kartą, nes jo vadovaujamam prieš B. Netanyahu nusistačiusiam blokui labai stinga vienybės.

Susiskaldžiusios B. Netanyahu oponentų pajėgos, turėjusios mažytę daugumą Knesete, praeitą mėnesį nuvertė parlamento pirmininką Yuli Edelsteiną, „Likud“ narį.

Tuomet B. Gantzas pasisiūlė pats tapti parlamento pirmininku, o šis žingsnis paskatino „Mėlyna ir balta“ skilimą: dvi pagrindinės bloko partnerės – partijos „Telem“ ir „Yesh Atid“ – apkaltino B. Gantzą nusileidus B. Netanyahu „be kovos“.

B. Gantzas ir B. Netanyahu anksčiau pasisakė už vienybės vyriausybę, kuri būtų pajėgi kovoti su koronaviruso protrūkiu, šalyje nusinešusiu 103 žmonių gyvybes. Šia liga Izraelyje užsikrėtė jau beveik 11 tūkst. žmonių.