Černobylio zona nebuvo pasirengusi didelio masto gaisrui

Situaciją Černobylio zonoje nuolat stebi ir informacija feisbuko puslapyje „Praeities žvalgas“ dalijasi verslininkas, režisierius, prodiuseris ir publicistas Šarūnas Jasiukevičius.

Šeštadienį popiet vyras pasidalijo naujausia informacija iš Černobylio zonos administracijos. Gaisras Černobylio zonoje apėmė apie 3,5 tūkst. hektarų ir sukėlė dešimtis milijonų grivinų (apie 336,865 tūkst. Eur, – Delfi) nuostolių.

„Balandžio 10 d. nuotolinės spaudos konferencijos metu laikinai einanti Černobylio zonos vadovės pareigas Kateryna Myrnaua-Pavlova žiniasklaidos atstovus informavo apie esamą gaisrų situaciją zonos ekosistemose.

K. Pavlova pabrėžė, kad buvo imtasi visų būtinų priemonių gaisrui užkirsti kelią ir jį pašalinti, tačiau, kaip paaiškėjo, to nepakako: „Černobylio zona nebuvo pasirengusi didelio masto gaisrui. Kai kurie židiniai išskirtinėje zonoje yra tose vietose, kur nėra privažiavimo, todėl nėra galimybės atsivežti gaisro gesinimo priemones. Reikiamai gaisrų gesinimo infrastruktūrai sukurti prireiks keleto metų, tačiau šiandien turime imtis prioritetinių veiksmų, nes artėja pavojingų karščių sezonas.“

Nepaisant visų ugniagesių gelbėtojų pastangų, zona patyrė didelę žalą. Remiantis oficialiais Regioninio Rytų Europos gaisrų stebėjimo centro duomenimis, nuo balandžio 8 d. gaisras buvo maždaug 3,5 tūkst. hektarų teritorijoje, tačiau tikslaus skaičiaus neįmanoma pasakyti dėl stiprių dūmų.

Šiuo metu SACA, atitinkamos ministerijos dirba, skaičiuodami piniginius nuostolius. Pirminiais duomenimis, ši suma siekia dešimtis milijonų grivinų.

Taip pat konferencijos metu Kateryna Pavlova pakomentavo kelias gaisrų priežastis Černobylio zonoje.

Pagrindinės priežastys: pirma – gaisras „kilo“ draudžiamojoje zonoje iš Zhytomyr srities iš Drevlyany draustinio pusės, antra – zonos teritorijoje yra elektros linijos, iš kurių galėjo kilti kibirkštis, kuris lėmė lengvą sausos žolės užsidegimą, trečiasis – tyčinis užsidegimas, nes buvo užfiksuoti toli vienas nuo kito esantys gaisro židiniai“, – feisbuke informacija dalijasi „Praeities žvalgas“.

Gaisras Černobylyje

Radioaktyvūs dūmai jau pasiekė Baltarusiją

Be to, kaip pažymi Š. Jasiukevičius, radiacijos monitoringo sistema rodo, kad radioaktyvūs dūmai jau pasiekė Baltarusiją. Gomelio apskrityje radiacinis fonas įprastą viršija daugiau kaip 5 kartus.

„Ta stotelė yra Baltarusijos Černobylio zonos pakraštyje ir visada rodo daugiau, apie 400nSv/h. Bet vakar tiek daug nebuvo. Atsidarius vidurkių grafiką galima matyti, kad kilti pradėjo nuo balandžio 7-8 d. Tuomet, kai prasidėjo gaisrai“, – sako jis ir priduria, kad įprastas radiacinis fonas – 100 nSv/h. Maksimali leistina riba Lietuvoje – 300 nSv/h.

Penktadienį „Praeities žvalgas“ rašė, kad ugnis plinta ne tik į pietus, bet ir šiaurę.

„Černobylio avarijos metu šiaurėje nusėdo apie 70 proc. viso radioaktyvaus šlamšto. Didelė tikimybė, kad gaisrai gali persimest ir į Baltarusijos pusę. Jei viską pakels į atmosferą iš ten, bus....

Šiaurėje taip pat yra elektrinė, sarkofagas ir branduolinių atliekų saugyklos „Vector“, „Podlesnij“ ir naujai pastatyta, į kurią suplanuota perkelti sprogusį reaktorių.

Jau dabar tai yra didžiausias gaisras Černobylio zonos istorijoje. Panašu, kad ugniagesiai visiškai prarado kontrolę ir dabar viską lemia tik vėjas. Gaisro plotas nuo ryto padidėjo maždaug dvigubai.

Valstybinės įstaigos jau nustojo teikti informaciją. Dabar viskas, ką pavyksta sužinoti, tik iš feisbuko draugų ir Černobylio grupių.

Aš net bijau prognozuoti, kokia artimiausiu metu bus radiacinė tarša. Panašu, kad stovime ant dar vienos branduolinės katastrofos slenksčio“, – akcentuoja Š. Jasiukevičius.

Gaisras Černobylyje

Kaune radiacinis fonas – normos ribose

Jis taip pat penktadienį pranešė, kad ugnis pasiekė Černobylio zonos sostinę Černobylio miestą, kur jau telkiama sunkioji technika, karinės inžinerinės mašinos IMR. Anot jo, tokios pat buvo naudojamos 1986 m. avarijos likvidavimo darbuose.

„Matyt, bandys aplink miestą padaryt priešgaisrinę juostą. Aišku, galėjo būt tą padarę dar prieš gaisrų sezoną“, – komentavo publicistas.

Š. Jasiukevičiaus duomenimis, gaisrui gesinti mobilizuoti 379 ugniagesiai, 100 vienetų technikos, iš kurių 3 lėktuvai AN- 32P ir 2 sraigtasparniai Mi-8. Balandžio 9 d. įvykdyti 67 skrydžiai, kurių metu išpilta 154 tonos vandens.

Kaip jis pažymi, zonoje yra apie 10 stacionarių meteorologinių stočių, kurios fiksuoja radiaciją, tačiau duomenys skelbiami tik iš trijų – Černobylio miesto, Leliov ir Dytiatki kontrolės postų. Radiacija įprasto dydžio neviršija.

Kaune radiacinis fonas penktadienį buvo 0.1 mkSv/h, o leistina norma – iki 0.3 mkSv/h.

Pasekmės turės įtakos kiekvienam iš mūsų

Publicistas pasidalijo ir visas Ukrainos atominės elektrinės kontroliuojančios valstybinės įmonės „Energoatom“ atstovės Natalijos Degtyarenko feisbuko įrašu, kuris esą dar geriau iliustruoja esamą situaciją Černobylyje.

„Po mano ankstesnio įrašo ministrų sekretoriate, dėl vaizdų, atsirado grėsmės ir pradingo norai kvėpuoti ... Žmonės, kurie dabar yra tiesiogiai gaisrų epicentre Černobylio išskirtinėje zonoje, atsiuntė nuotraukas ir komentarus.

Černobylio zonos administracijos nuotr.

Taigi, štai ką turiu jums pasakyti, mielieji! Viskas, kas vyksta dabar, yra jūsų p***izmo pasekmės. Ir niekaip kitaip. Jūs vis dar galvojate dėl kažkokių priežasčių, kad kažkas sumokės, bet ne jūs. Bet ne šiuo atveju! Ir šis teiginys galioja viskam, kas vyksta Ukrainoje, kiekvienoje valstybės gyvenimo srityje. Turėsite sumokėti už bet kokius veiksmus ar neveikimą – susimokės kiekvienas ukrainietis. Ir ta kaina jums nepatiks.

Šiuo metu, praėjus metams po TV pergalės dėl sveiko proto, mes tik pradedame „profesionalios technokratų vyriausybės“ apdovanojimus. Pastaruosius šešis mėnesius aš matau kaip „laikinai einantys pareigas“, už nieką neatsako, viskas yra „pa parabanu“, nes aš čia laikinai...

Norėčiau jums priminti, kad visi gamybos procesai šalyje ir toliau teikia piliečiams viską, ko jiems reikia: elektrą, dujas, anglis, vandenį, maistą, socialinę ir sveikatos priežiūrą...
(...)
Net pasikeitus ministrui pirmininkui ir ministrams, naujoji Deniso Shmigalo vyriausybė vis dar nėra priėmusi sprendimo dėl „savižudžių ministro“ paskyrimo, kuris tokiomis aplinkybėmis dabar gali vadovauti Energetikos ir aplinkos ministerijai. Todėl dabar joms vadovauja „laikinai einantys pareigas“.

Tai jau antrasis „laikinai einantis pareigas“ per pastaruosius keturis mėnesius visų eksploatuojamų Ukrainos AE operatoriaus vadovas – NNEGC „Energoatom“. Šiuo klausimu yra toks minusas, kad jau galite atsisėsti, kad parašytumėte scenarijų serialo „Černobylis“ tęsiniui. Ir aš neperdedu ir neišlaikau. Grynas sarkazmas...

Panašiai ir naujoji vyriausybė negali nuspręsti, kam skirti „Černobylio zoną“. Ir tai nepaisant to, kad buvo skaidri konkurencija. Buvo paskirta kandidatūra. Vėliau Ukrainos valstybinės agentūros vadovo evakuacijos zonai tvarkyti konkurso rezultatai dėl tam tikrų priežasčių buvo paskelbti negaliojančiais. Bet po aukšto rango skandalo Kateryna Myrnaua-Pavlova (kuri, beje, laimėjo konkursą į šias pareigas) buvo paskirta vadove, bet „laikinai einanti pareigas“, – N. Degtyarenko įrašą cituoja „Praeities žvalgas“.

Moteris priduria, kad dėl gaisro Černobylyje ji gauna komentarų asmeninėmis žinutėmis:

„Viskas labai šlykštu. Mes stebime. Jei įmanoma darome viską, ką galime, kad žmonės būtų saugūs“;

„Gavome skubų TATENA prašymą – mes rengiame analitinę ataskaitą...“;

„Aš iš tikrųjų laukiu serialo apie Černobylį tęsinio. Niekas nežino tikslaus gaisro ploto, židinių skaičiaus ir radionuklidų paplitimo už zonos ribų... Niekas! SES kvietė ugniagesius gelbėtojus iš Sumai, Žytomyrui ir viso Kijevo regionui, tačiau nendrės ir krūmynai greitai dega – gaisras kilo iš lauko, ir tik toje vietoje jis pradėjo gesinti...“.

„Aš gana dažnai esu zonoje komandiruotėse, taip pat todėl, kad tai maža mano tėvynė. Paprastai kiekvieną kartą, vykdama į komandiruotę, aš turiu dozimetrą ir, vėlgi, paprastai matau ir fotografuoju foną visiškai skirtingose spontaniškose zonos vietose. Ir aš turiu daug tokių nuotraukų.

Dabar paskelbsiu nuotraukų iš tų teritorijų, kurios jau sudegė ar dega. Pažvelkite į dozimetrą be gaisro ir atsakykite man į klausimą: koks yra „leistinas radiacijos fono lygio rodiklis“ ir kokios yra normalių gaisro sąlygų ribos?

Klausiate, kodėl aš visa tai skelbiu? Tam, kad galėtumėte mąstyti ir padaryti išvadas apie tai, kas sukelia „p***zmą“ visoje „laikinai einančių pareigas“ šalyje. Pasekmės turės įtakos kiekvienam iš mūsų. Visiems! Išimčių nebus“, – pabrėžė Ukrainos atominės elektrinės kontroliuojančios valstybinės įmonės „Energoatom“ atstovė.

Jau ne pirmas gaisras Černobylio istorijoje

Kaip anksčiau skelbė BNS, gaisras įsiplieskė praėjusios savaitės antradienio rytą sausos žolės plote aukštos radiacijos zonoje, mažiau nei 10 km nutolusioje nuo elektrinės, o vėliau ugnis persimetė į 10 ha mišką, sakoma valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos pranešimuose.

Ukrainos branduolinės pramonės kontrolės institucija nurodė, kad buvusioje Černobylio elektrinėje neįvyko nieko bloga; jai šis gaisras jokios grėsmės nekelia. Gaisrą gesina per 130 ugniagesių, jiems padeda du lėktuvai ir sraigtasparnis, pranešė nepaprastųjų situacijų tarnyba.

Pasak jos, vėjas pučia ne sostinės kryptimi. Netoli Černobylio elektrinės esantys miškai ir žolė užsiliepsnoja neretai. 2015 m. įsiplieskęs miško gaisras truko keturias dienas.

Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad „radiacijos lygis yra saugus. Kijeve ir pačios Černobylio elektrinės teritorijoje jis yra žymiai mažesnis nei leistinas lygis. Taigi, nėra ko nerimauti“. „Dar kartą pabrėžiu situacija yra visiškai kontroliuojama“, – pridūrė jis.