Tačiau JAV kariuomenė tokius kaltinimus šeštadienį atmetė.

JAV kariuomenės atstovas paragino Talibaną nustoti puldinėti Afganistano saugumo pajėgas ir pareiškė, kad amerikiečių kariai, kaip buvo sutarta, ir toliau padės šioms pajėgoms. Kariuomenės atstovas kalbėjo anonimiškai pagal esamą tvarką.

Taikos susitarimu siekiama padėti JAV pajėgoms pasitraukti iš 19 metų trunkančio karo – ilgiausio karo, kuriame kada nors dalyvavo Amerika.

Minėtas JAV kariuomenės atstovas patvirtino, jog generolas Scottas Milleris „per karinį kanalą, numatytą susitarime“, susitiko su Talibano atstovais, kad aptartų būdus sumažinti smurto lygį.

Talibano atstovas Suhailas Shaheenas sakė, jog susitikimas penktadienio vakarą įvyko Katare, kur Talibanas turi savo biurą. Vėliau jis tviteryje parašė, kad abi pusės surengė „rimtas“ diskusijas.

Jo teigimu, Talibanas paragino nutraukti atakas prieš civilius. Tačiau JAV kariuomenė atsakė, kad į civilius nesitaiko.

Talibanas teigia sumažinęs atakų prieš Afganistano pajėgas skaičių ir nėra puolęs amerikiečių ar NATO karių nuo susitarimo pasirašymo vasario 29 dieną. Dauguma pastarojo meto Talibano išpuolių prieš Afganistano pajėgas buvo surengta atokiuose rajonuose.

Afganistano vyriausybė savo ruožtu skelbia, kad jos aviacijos pajėgos smogė Talibano pozicijoms šiaurės rytinėje Badachšano provincijoje, kur žuvo iki 27 kovotojų.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahedas sakė, jog žuvo ir buvo sužeista civilių, ir dėl atakų apkaltino amerikiečių ir Afganistano pajėgas.

JAV kariuomenės atstovas atsisakė komentuoti tokius kaltinimus, tačiau paminėjo, jog Talibanas dažnai kaltina JAV dėl atakų, kurias surengia Afganistano pajėgos.