Tai penktadienį per spaudos konferenciją pranešė darbo ministrė Tuula Haatainen.

„Padarytų klaidų buvo galima išvengti, pasitikėjimas centru buvo pakirstas. Aš apsvarsčiau padėtį su centro vadovu T. Luonema, jis paprašė atleisti jį iš pareigų, ir aš patenkinau prašymą. Šis sprendimas įsigalioja iškart“, - sakė ministrė.

Suomijos krizinio aprūpinimo centras šią savaitę gavo iš Kinijos 2 milijonus chirurginių ir daugiau kaip 200 tūkstančių paprastų apsauginių kaukių, kurios Suomijos laboratorijose neišlaikė testų ir yra netinkamos darbui ligoninėse. Tiesa, jas galima naudoti prižiūrint garbaus amžiaus žmones namuose.

Kaukės buvo perkamos ne tiesiogiai, o per tarpininkus Suomijoje, tarp kurių, žiniasklaidos duomenimis, - grožio salonų savininkas ir skolų turintys verslininkas. Dabar šie tarpininkai ginčijasi tarpusavyje dėl pinigų už sandorį, kiekvienam iš jų buvo išmokėta po 5 milijonus eurų biudžeto lėšų.

Suomijos opozicijos atstovai pareikalavo, kad vyriausybė ištirtų šio sandorio aplinkybes.

Suomijoje per parą koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius padidėjo 164 – iki 2 769. Naujausiais duomenimis, jau mirė 40 infekuotųjų.

Dėl koronaviruso plitimo Suomija uždarė šalies sienas iki gegužės 13 d. Mokyklos ir universitetai perėjo prie nuotolinio darbo, vaikų darželiai tebedirba, draudžiama rinktis didesnėmis kaip 10 žmonių grupėmis.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 1,5 milijono žmonių, per 90 tūkstančių infekuotųjų mirė.