„Tai didelė sėkmė, tačiau iki tikslo dar labai, laba toli“, - kalbėjo ministras. Sveikatos ekspertų teigimu, žiūrint statistiškai, dabar kiekvienas infekuotas asmuo užkrečia mažiau nei vieną kitą žmogų. Kitą savaitę ekspertai prognozuoja stabilią tendenciją.

Šiuo metu Austrijoje apie 800 Covid-19 800 pacientų gydomi įprastose ligoninių palatose, 260 reikalinga intensyvi priežiūra. Šiuo metu Austrijoje virusu užsikrėtę apie 7 000 žmonių.

Austrija bus viena pirmųjų Europos šalių, nuo ateinančio antradienio pradėsiančių atidaryti parduotuves. Šis etapas bus dar sunkesnis nei ligšiolinis, pabrėžė R. Anschoberis.

Austrija planuoja jau kitą savaitę žengti pirmuosius žingsnius iš naujo užkuriant ekonomikos variklį, – ji būtų pirmoji tą padariusi Europos šalis.

„Mes sureagavome greičiau ir gyvenome didesnių suvaržymų režimu nei kitos šalys, – pirmadienį žurnalistams kalbėjo S. Kurzas už stiklinės užtvaros kanceliarijoje Vienoje, visi ligi vieno žurnalistai dėvėjo apsaugines kaukes. – Mes ir išsikapstysime iš krizės greičiau, jeigu visi ir toliau griežtai laikysis visų priemonių.“

Viso pasaulio vyriausybės pradeda suprasti, kad skausmingas socialinio bei ekonominio gyvenimo užvėrimas padeda pažaboti pandemiją ir kad greita reakcija pasiteisina. Labiausiai nukentėjusiose šalyse, tokiose kaip Italija ir Ispanija, karantinai buvo paskelbti vėliau ir neišvengiamai buvo griežtesni nei Austrijoje ir Danijoje, dar vienoje šalyje, kuri, kaip pranešama, jau svarsto tolesnius žingsnius atsivėrimo link. Jungtinei Karalystei ir Jungtinėms Valstijoms vis dar sunkiais sekasi sulėtinti ligos plitimą.

Austrija planuoja grįžti prie įprasto viešo gyvenimo palaipsniui. Iškart po Velykų savo parduotuves galės atidaryti smulkieji mažmenininkai, namų apyvokos prekių bei sodininkystės krautuvės. Jeigu situacija neblogės ir užsikrėtusiųjų bei aukų skaičius neaugs, po dviejų savaičių, gegužės pradžioje, šių mažmenininkų pavyzdžiu galės pasekti ir daugiau parduotuvių.

Mokyklos, restoranai bei viešbučiai ir dauguma paslaugas teikiančių įmonių savo veiklą atnaujins dar po dviejų savaičių.
Tačiau socialinio atstumo laikymosi taisyklės galios mažiausiai iki balandžio pabaigos, o reikalavimas dėvėti kaukes prekybos centruose papildytas reikalavimu jas dėvėti ir viešajame transporte.

S. Kurzas paragino austrus atsisakyti tradicinių Velykų švenčių su draugais ir šeimomis. Jis pabrėžė, kad palaipsnis karantino priemonių atsisakymas gali būti atšauktas.

Pirmieji žingsniai ekonomikai atgaivinti:
Balandžio 14 d.: smulkios parduotuvės, namų apyvokos prekių bei sodininkystės krautuvės galės būti atidarytos.Kai kurie Vienos parkai atvers vartus lankytojams.
Socialinio atstumo laikymosi taisyklės tebegalioja; veido kaukės tampa privalomos viešajame transporte.
Gegužės 1-oji: visos kitos parduotuvės, prekybos centrai, kirpyklos galės atnaujinti veiklą.
Gegužės vidurys: tokie paslaugų sektoriai, kaip restoranai, viešbučiai, kosmetologai atvers duris lankytojams.
Mokyklos greičiausiai liks uždarytos iki bent gegužės vidurio.
Birželio pabaiga: uždegama žalia šviesa renginiams, tokiems kaip koncertai ir sporto varžybos.

Austrija savo atsakomosiomis priemonėmis prieš pandemiją paaukojo savo gerai subalansuotą biudžetą, nes vyriausybė atidėjo iki 10 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) vertės lėšas, kad padėtų darbuotojams ir įmonėms įveikti kilusius trikdžius.

Šalis „ėmėsi griežtų ir greitų priemonių viruso plitimui pažaboti“, teigė ING Groep NV“ ekonomistė Inga Fechner.

„Dabar Austrija yra pirmoji euro zonos valstybė, skelbianti apie karantino priemonių švelninimą. Jeigu Austrijos pasitraukimo iš karantino strategija pasiteisins, jos pavyzdžiu paseks ir kiti“, – pažymėjo ekonomistė.