Ji pati nusifotografavo su kauke ir atkreipė dėmesį į atitinkamą JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) rekomendaciją. Tokios kaukės rekomenduojamos, „kad visi būtume apsaugoti“, – rašė JAV prezidento Donaldo Trumpo sutuoktinė.

Kartu ji pabrėžė, kad apsauginė kaukė nepakeičia būtinybės laikytis socialinės distancijos.

„The New York Times“ stebėtinu pavadino šį pirmosios ponios žingsnį, nes D. Trumpas yra pareiškęs, kad jis kaukės nedėvės.

JAV vyriausybė rekomendavo dėvėti veido kaukes, kaip priemonę prieš koronaviruso plitimą.


„Tai savanoriška“, – prieš savaitę pareiškė prezidentas Donaldas Trumpas per savo kasdieninę spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose. Jis pridūrė: „Aš nusprendžiau to nedaryti“.

Amerikiečiams rekomenduojama dėvėti medžiagines kaukes, pavyzdžiui, pasisiūtas namuose, tačiau ne medicinines apsaugines kaukes. Šios turi būti rezervuotos medicinos personalui.

D. Trumpas pabrėžė, kad ši nauja priemonė nepakeičia iki šiol rekomenduotų apsauginių priemonių, o jas papildo. JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) iki šiol sveikiems žmonėms patarė nedėvėti kaukių.

D. Trumpas kovo 2 d. pareiškė, kad JAV piliečiai gali naudoti savadarbes kaukes ar šaliką, kad pridengtų burną ir nosį. Ekspertai baiminasi, kad rekomendacija dėvėti kaukes sukels padidintą paklausą, ir tai gali paaštrinti kaukių trūkumą personalui sveikatos sistemoje.

JAV vyriausybės vyriausiasis pareigūnas sveikatos klausimais viceadmirolas Jerome‘as Adamsas vasario pabaigoje tviteryje rašė: „Rimtai, žmonės, liaukitės pirkę kaukes“. Kaukės esą neužkirs kelio koronaviruso plitimui. O jų trūkumas kelia grėsmę medicinos personalui.

Kovo 24 d. D. Trumpas patvirtino, kad jo žmonai Melaniai buvo atliktas tyrimas koronaviruso infekcijai COVID-19 nustatyti, bet rezultatas buvo neigiamas.

Kovo 2 d. D. Trumpas pranešė, kad jam Baltuosiuose rūmuose buvo atliktas antras testas dėl koronaviruso nuo tada, kai kilo infekcijos protrūkis, ir jo atsakymas vėl buvo neigiamas.

„Atlikau jį šįryt, – sakė D. Trumpas per spaudos konferenciją. – Jis parodė, kad prezidentas neserga [koronavirusine infekcija] COVID-19.“ D. Trumpui tyrimas dėl koronaviruso atliktas antrą kartą. Pasak prezidento, šįkart jis pasinaudojo nauju greituoju testu – procedūra truko vos minutę, o tyrimo rezultatai paaiškėjo po 15 minučių.

„Atlikau jį vedinas smalsumo, kad pamatyčiau, kaip greitai viskas vyksta. Jis daug paprastesnis. Esu atlikęs abu testus. Antrasis – daug malonesnis“, – sakė D. Trumpas.

Pirmasis tyrimas, prezidentui atliktas kovo viduryje, buvo labiau invazinis, o rezultatai paaiškėjo tik po kelių valandų.

73 metų D. Trumpas anksčiau nenorėjo, kad jam būtų atliekami testai, taip pat iš pradžių tvirtino, kad koronavirusas yra ne baisesnis už įprastą gripą, todėl griežtos karantino priemonės nereikalingos. Visgi vėliau D. Trumpas pasiskelbė „karo meto prezidentu“ ir nurodė sparčiai didinti viruso testavimo apimtis.

D. Trumpui pirmas testas dėl koronaviruso buvo atliktas po kontakto su keliais jo privačiame kurorte Floridoje viešėjusios Brazilijos prezidento delegacijos nariais, kuriems vėliau buvo diagnozuota COVID-19.

Jungtinėse Valstijose per pastarąją parą mirė 1 783 žmonės, kuriems buvo nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19, ketvirtadienį pranešė Johnso Hopkinso universitetas.

Ankstesnes dvi dienas per parą mirusių koronaviruso aukų skaičius didėjo – antradienį buvo pranešta apie 1 736, o trečiadienį – apie 1973 mirusius žmonės, bet ketvirtadienį šis rodiklis šiek tiek sumažėjo.

Pagal bendrą COVID-19 aukų skaičių JAV šiuo metu yra antrosios po Italijos.

Universiteto duomenimis, iki šiol JAV mirė 16 513 žmonių, iš jų daugiau kaip 5 000 – Niujorko mieste, labiausiai šios epidemijos paveiktoje šalies srityje.

Be to, bendras asmenų, kuriems nustatyta koronaviruso infekcija, skaičius šalyje viršijo 462 tūkst., bet 25,4 tūkst. pacientų pasveiko.

JAV prezidentas D. Trumpas per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė, kad tyrimai dėl COVID-19 atlikti jau daugiau kaip 2 mln. JAV gyventojų.

„Mes turime geriausią testavimo sistemą pasaulyje“, – pareiškė jis ketvirtadienio vakarą Baltuosiuose rūmuose.

D. Trumpas sakė manąs, kad jo šalis jau pasiekė krizės piką. „Aš esu gana tikras, kad esame kalvos viršūnėje. Ir dabar leisimės žemyn. Kai kuriais atvejais šį procesą jau pradėjome“, – kalbėjo jis.

Prezidentas buvo nusiteikęs optimistiškai, kad per krizę mirs mažiau žmonių nei prognozuotas mažiausias skaičius. Jis kalbėjo apie skaičių, kuris gali būti mažesnis nei 100 000. Kartu D. Trumpas pripažino, kad „skaičiai yra siaubingi“.