„Lenkijoje pandemijos raida buvo švelnesnė nei Italijoje ar Prancūzijoje,.. turime galimybę suvaldyti koronaviruso plitimą“, – Varšuvoje sakė ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

M. Morawieckis šalia stovint sveikatos apsaugos ir švietimo ministrams pranešė, jog Lenkijos sprendimo uždaryti sienas užsieniečiams galiojimas pratęsiamas iki gegužės 3 dienos.

Anot premjero, visos parduotuvės, išskyrus prekiaujančias maistu ir vaistais, liks uždarytos iki balandžio 19 dienos. Vyriausybės vadovas pridūrė, jog mokyklų darbo, tarptautinių skrydžių ir susisiekimo geležinkeliais įšaldymas pratęsiamas iki balandžio 26-osios.

Restoranai gali prekiauti tik maistu išsinešti, o rinktis viešumoje leidžiama ne daugiau kaip dviejų žmonių grupėms. Šių taisyklių pažeidėjams gresia baudos iki 30 tūkst. zlotų (6,6 tūkst. eurų).

Nepaisant didėjančio visuomenės, opozicijos partijų ir medicinos ekspertų spaudimo, vyriausybė kol kas neatidėjo gegužę paskirtų prezidento rinkimų.

M. Morawieckio dešiniojo sparno partija "Įstatymas ir teisingumas" (PiS) išreiškė palaikymą prieštaringai vertinamam teisės aktui, leidžiančiam surengti šį balsavimą paštu, nors opozicija ir teisės ekspertai tvirtina, kad tokia iniciatyva prieštarauja konstitucijai.

Perrinkimo siekiantis PiS palaikomas prezidentas Andrzejus Duda šiuo metu užtikrintai lenkia visus kitus kandidatus, todėl galėtų pasiekti pergalę jau pirmajame ture, turinčiame įvykti gegužės 10 dieną.

Sveikatos apsaugos ministras Lukaszas Szumowskis ketvirtadienį paskelbė, kad nuo kito ketvirtadienio lenkai turės „dengti veidą, išeidami iš namų“, bet pabrėžė, jog tai „nebūtinai reiškia kaukių dėvėjimą“.

Čekija ir Austrija teigia, kad jų pasirinkta strategija reikalauti viešosiose erdvėse naudoti kaukes sulėtino COVID-19 infekcijos plitimą.

Austrija jau svarsto galimybę nuo kitos savaitės sušvelninti dėl koronaviruso pandemijos įvestą karantiną.

Lenkija, 38 mln. žmonių turinti ES valstybė narė, pranešė apie 5 341 užsikrėtimo koronavirusu atvejį, įskaitant 164 mirties atvejus.