Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad iš šalies kalėjimų buvo paleisti 1 700 žmonių, kuriems buvo paskirtas namų areštas stebint Raudonojo Kryžiaus tarptautiniam komitetui.

„Tokiu būdu mes įvykdome savo krikščionišką įsipareigojimą skatinti šeimų santarvę, o ypač – skatinti visuomenėje klaidų padariusių žmonių socialinę reintegraciją“, – trečiadienį žurnalistams sakė viceprezidentė Rosario Murillo.

Tačiau nė vienas iš 70 asmenų, kurie, kaip teigia žmogaus teisių organizacijos, kalinami už pasipriešinimą kairuolio prezidento Danielio Ortegos vyriausybei, nebuvo paleistas.

Teisininkė Yonarqui Martinez tviteryje parašė, kad „visi kaliniai turi teisę į sveikatą ir gyvybę; reikalaujame lygybės, laisvės“.

Nikaragvoje toliau plintant COVID-19 infekcijai, Y. Martinez pateikė prieš VRM ieškinį, kuriuo pareikalavo įgyvendinti tarptautinių sveikatos ir žmogaus teisių organizacijų siūlomas priemones bei rekomendacijas dėl kalėjimų.

Jungtinių Tautų vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet savo ruožtu paragino vyriausybes paleisti į laisvę „visus asmenis, kalinamus nesant pakankamo teisinio pagrindo, atsižvelgiant į COVID-19 pandemiją, įskaitant politinius kalinius ir kitus nusikaltimus padariusius asmenis, išreiškusius kritiškų ar disidentiškų nuomonių“.

Nikaragvos vyriausybė neskelbia, kiek tiksliai žmonių laikoma šalies kalėjimuose.