Nuo kovo 18 iki 22 dienos Kinijos Uhano mieste neužregistruota naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų šalies viduje, t. y. neaptikta infekcijos perdavimų nuo vieno žmogaus kitam. Šis pasiekimas laikomas svarbiu įvykiu siekiant pažaboti virusą, kuriuo Kinijoje užsikrėtė daugiau nei 80 tūkst. žmonių. Uhanas ypač nukentėjo nuo viruso, nes daugiau nei pusė visų šalyje patvirtintų atvejų buvo užregistruota šiame mieste.

Tačiau keliems koronavirusu sirgusiems ir pasveikusiems Uhano gyventojams, kurių anksčiau atliktų tyrimų rezultatai buvo teigiami ir kurie vėliau pasveiko, virusas buvo nustatytas antrą kartą. Remiantis duomenimis iš kelių mieste esančių karantinavimo vietų, kuriose stebimi iš ligoninės išleisti žmonės, maždaug nuo 5 iki 10 „pasveikusių“ pacientų vėliau vėl nustatomas koronavirusas.

Kai kurie iš tokių pakartotinai tirtų pacientų – besimptomio viruso nešiotojai: jų organizme yra virusas, ir jie galbūt gali užkrėsti kitus, tačiau tokiems žmonėms ligos simptomų nepasireiškia. Tai leidžia teigti, kad ligos protrūkis Uhane dar nesibaigė.

Amerikiečių Nacionalinis viešasis radijas („National Public Radio“, toliau – NPR) pasikalbėjo telefonu arba susirašė žinutėmis su keturiais žmonėmis iš Uhano, priklausantiems grupei žmonių, kuriems kovą pakartotinai buvo nustatytas virusas. Visi keturi sakė, kad susirgo, pasveiko, o vėliau jiems vėl diagnozuotas virusas. Jie buvo išleisti iš gydymo įstaigų, nes būklė pagerėjo, o tyrimų dėl viruso rezultatai buvo neigiami.

Du iš šių žmonių buvo užsikrėtusiuosius koronavirusu Uhano ligoninėse gydę medikai, o kiti du – miesto gyventojai. Visi jie prašė neatskleisti jų tapatybės, nes tie žmonės, kurie kritikuoja valdžios veiksmus tvarkantis su koronaviruso krize, yra suimami.

Vienas iš minėtų Uhano gyventojų NPR pasakojo, kad užsikrėtęs koronavirusu sunkiai sirgo ir galiausiai buvo paguldytas į ligoninę. Antrasis gyventojas sakė, kad jam pasireiškė lengvi ligos simptomai, todėl karantinuotas viename iš dešimties laikinų gydymo centrų, kurie protrūkio piko metu buvo įrengti Uhane.

Tačiau kai kovo 22 dieną šiems gyventojams buvo atlikti pakartotiniai tyrimai (tai būtinoji sąlyga, siekiant suteikti medicininę pagalbą dėl nesusijusių sveikatos problemų), rezultatai dėl viruso vėl buvo teigiami, nors jiems nepasireiškė jokių tipinių koronaviruso simptomų, tokie kaip karščiavimas ar sausas kosulys. Nuo tada, kai jie pirmąkart pasveiko ir buvo išleisti iš ligoninės, iki pakartotinio tyrimo praėjo nuo kelių dienų iki kelių savaičių.

Ar tas pakartotinis teigiamas tyrimo rezultatas reiškia antrą infekcijos bangą? Virusologai mano, kad mažai tikėtina, jog pasveikęs COVID-19 pacientas galėjo taip greitai vėl užsikrėsti, tačiau perspėjo, kad kol kas dar per anksti tai žinoti.

Remiantis naujausiomis COVID-19 prevencijos gairėmis, Kinija į bendrą koronaviruso atvejų statistiką neįtraukia naujų atvejų, kai teigiamas rezultatas gaunamas po pakartotinių tyrimų, kai žmogus jau išleidžiamas iš gydymo įstaigos.

„Net neįsivaizdavau, kodėl valdžia nusprendė neįtraukti [besimptomių] atvejų į oficialią statistiką. Mane tai glumina“, – sakė vienas iš minėtų Uhano gydytojų, kurio pakartotinis koronaviruso tyrimas buvo teigiamas (Kinija pacientus, kurie nejaučia simptomų, į statistiką pradėjo įtraukti tik balandžio pradžioje – „Delfi“).

Šie keturi žmonės buvo izoliuoti ir stebimi medikų. Kol kas neaišku, ar jie gali užkrėsti kitus, ir kodėl jų tyrimų rezultatai yra teigiami, nors ankstesni atsakymai buvo neigiami.

Gali būti, kad pirminiai jų tyrimų rezultatai buvo klaidingai neigiami, o taip gali nutikti, jeigu imant tepinėlį „neužkabinamas“ virusas. Apie naująjį koronavirusą perspėjusio kinų gydytojo Li Wenliango, kuris pats nuo jo mirė vasarį, tyrimų rezultatai kelis kartus taip pat buvo neigiami, kol jam galiausiai diagnozuotas virusas.

Kinijos valstybinės medicinos mokslų akademijos direktorius Wangas Chenas vasarį svarstė, kad Kinijoje naudojami virusų nukleino rūgščių amplifikacijos tyrimai leidžia tiksliai nustatyti tik 30–50 proc. užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Remiantis kitą teorija, tyrimo metu amplifikuojamos mažytės DNR dalys, todėl dėl likutinio viruso po pirminės infekcijos galėjo būti gauti klaidingai teigiami pakartotiniai tyrimo rezultatai.

„Atliekant šiuos tyrimus, gaunami ir klaidingi teigiami rezultatai“, – NPR atsiųstame elektroniniame laiške sakė Kolumbijos universiteto sveikatos mokslų profesorius Jeffrey Shamanas.

Neseniai jis kartu su kitais mokslininkais atliko mokslinio modeliavimo tyrimą, jis parodė, kad žmonės, kuriems nepasireiškia jokių viruso simptomų, galėjo būti vienas iš viruso plitimo Uhane veiksnių.

Ar tikrai Kinijoje užsikrėtimo atvejų mažėja?

Hubėjaus provincijos, kurios sostinė yra Uhanas, valdžia paskelbė švelninanti daugiau nei du mėnesius galiojusio karantino sąlygas. Iš Uhano kai kuriems jau leista išvykti balandžio 8 dieną.

Tam, kad galėtų išvykti iš Uhano, gyventojai privalėjo vėl išsitirti, o jų rezultatas turėjo būti neigiamas, nurodė miesto valdžia. Tokie tyrimai leido identifikuoti likusius viruso nešiotojus, kuriems nepasireiškia jokių simptomų. Tačiau didelis skaičius klaidingai neigiamų rezultatų, apie kuriuos kalba kinų medikai, reiškia, kad daug viruso nešiotojų gali „praslysti“.

Kovo 26 dieną Uhane pirmą kartą nuo protrūkio pradžios paskelbta, kad per praėjusią parą nebuvo užregistruota nė vieno naujo užsikrėtimo atvejo, o tai yra laikoma svarbiausiu Kinijos pastangų pažaboti virusą rezultatu. Mieste naujų atvejų nebuvo užregistruota ir kitas keturias dienas. Vėlesnėmis dienomis atvejų jau buvo užfiksuota.

Nešiotojai, kurie nejaučia jokių simptomų

Nepriklausoma Kinijos žiniasklaidos kompanija „Caixin“ kovo pabaigoje paskelbė, kad Uhano ligoninėse ir toliau užfiksuojama naujų atvejų, kai žmogus yra užsikrėtęs koronavirusu, tačiau jam nepasireiškia jokių simptomų.

Žiniasklaidoje buvo cituojamas vienas sveikatos apsaugos sistemos pareigūnas, kuris sakė, kad kiekvieną dieną užregistruojama iki dešimties tokių atvejų.

Atsakydama į klausimą, kaip miestas skaičiuoja tokius atvejus, Uhano sveikatos komisija nurodė, kad nauji pacientai be simptomų 14 dienų karantinuojami specialiuose skyriuose.

„Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, naujų užsikrėtimo atvejų daugiausia užfiksuojama tuomet, kai užsikrečiama nuo pacientų, kuriems pasireiškė simptomų. Taigi [besimptomiai atvejai] negali būti pirminis užsikrėtimo šaltinis“, – nurodė komisija.

Vienas mokslininkas iš Kinijos sveikatos komisijos žurnalistams sakė, kad nešiotojai, kurie nejaučia simptomų, „nesukeltų viruso plitimo“. Mokslininkas Zunyou Wu paaiškino, kad jog taip yra todėl, kad tarnybos izoliuoja žmones, turėjusius artimą kontaktą su tais, kuriems patvirtintas virusas. Zunyou Wu nepaaiškino, kaip jie identifikuotų simptomų nejaučiančius nešiotojus, neturėjusius artimo kontakto su tais, kuriems patvirtintas virusas.

Reaguodamas į augantį susirūpinimą dėl pacientų, kuriems nepasireiškia simptomų, Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas pareiškė, kad „atsakingi departamentai privalo... sąžiningai, laiku ir atvirai“ atsakyti į rūpimus klausimus, pavyzdžiui, ar tokie pacientai yra pavojingi, ar gali užkrėsti kitus ir kaip gali pasikeisti protrūkio eiga.

Moksliniai tyrimai rodo, kad simptomų nejaučiantys nešiotojai gali skatinti viruso plitimą. Pacientų iš Uhano ir kitų Kinijos miestų, kuriems virusas buvo diagnozuotas protrūkio pradžioje, tyrimų rezultatai leidžia teigti, kad simptomų nejaučiantys viruso nešiotojai gali užkrėsti žmones, su kuriais jie artimai bendrauja, tarkime, šeimos narius.

„Kalbant apie tuos, kurių pakartotiniai koronaviruso tyrimai buvo teigiami, nėra įrodyta, kad jie gali užkrėsti. O tai nėra tas pats, kas pasakyti, jog neužkrės“, – sakė vienas iš pradžioje minėtų Uhano gydytojų, kurio pakartotinis tyrimas buvo teigiamas. Šiuo metu šis žmogus yra izoliuotas ir stebimas medikų.

„Jeigu jie tikrai negali užkrėsti, tai nebūtų poreikio vėl guldyti į ligonines“, – sakė medikas.