„Jie labai sunkiai serga, gyvybių netenkame akimirksniu. Tokia prasta jų padėtis, – CNN paaiškino gydytoja Julie Eason. – Vieną akimirką jie su tavimi kalbasi, o kitą jau skubi įkišti į gerklę vamzdelį ir tikiesi, jog pavyks plaučių ventiliavimo sistemą prijungti taip, kad ji tikrai padėtų.“

CNN rašo, kad būtent tokį poveikį tūkstančiams amerikiečių daro naujasis koronavirusas, ir greičiausiai nuo jo nukentės dar ne vienas tūkstantis. Nedaug kas žino tikrąjį tragedijos mastą, nes į ligonines lankytojai neįleidžiami. Visiems rekomenduojama likti namuose.

CNN žurnalistus pakvietė tapti įvykių Niujorko Bruklino universitetinėje ligoninėje liudininkais. Ši ligoninė priklauso medicinos mokyklai ir ligoninei „SUNY Downstate Health Sciences University“. Visi Bruklino universitetinės ligoninės pacientai – naujuoju koronavirusu užsikrėtę asmenys.

Niujorko valstijos gubernatorius Andrew Cuomo nurodė mieste įrengti tris tokias klinikas. Dabar į šių klinikų skubiosios pagalbos skyrius atvežama mažiau žmonių, negu prieš prasidedant pandemijai, tačiau taip yra todėl, kad į juos patenka tik COVID-19 sergantys gyventojai.

„Tokių pacientų būklė – labai sunki, todėl ir mirtingumas yra didesnis. Beveik 25 proc. į ligoninę paguldytų COVID-19 infekuotų asmenų – mirė“, – pranešė CNN. „Tai ne ligoninės, bet ligos kaltė“, – pareiškė gydytojas Lorenzo Paladino.

Šiuo metu klinikoje nėra žmonių lūžusiais kaulais ar kamuojamų žarnyno infekcijos. Gydytojai mato tik pacientus, kuriems sunku kvėpuoti, nes jie užsikrėtė naujuoju koronavirusu, sukėlusiu pandemiją visame pasaulyje. Niujorke COVID-19 protrūkis artėja prie piko.

„SUNY Downstate Health Sciences University“ gydytojai kalba, kad pacientų daugėja kiekvieną dieną. „Srautas nemažėja“, – teigė L. Paladino. Apie jokias atostogas negali būti nė kalbos.

CNN reporteriai matė, kaip ligoninės darbuotojas užtraukė maišą su mirusiu pacientu. Po 30 minučių kūno jau nebebuvo, o lova, kurioje jis gulėjo, buvo dezinfekuota. Netrukus į ją paguldė naują infekuotąjį – labai sunkiai sergantį vyrą. Jis kosėjo ir kvėpavo per deguonies kaukę.

Iš 400 ligoninėje esančių pacientų, kuriems patvirtintas naujasis koronavirusas, 90 proc. yra vyresni nei 45-erių metų amžiaus, o 60 proc. – vyresni nei 65-erių. Žinoma, tai nereiškia, kad liga puola tik vyresnio amžiaus žmones.

Jauniausiam ligoninės pacientui – vos treji.

„Turime ir keletą dvidešimtmečių, kurie nepratę prie tokių vaizdų gydymo įstaigoje. Kai kurie iš jų yra apimti šoko ir tiesiog verkia, – papasakojo L. Paladino apie pacientus, išvydusius, kas vyksta skubiosios pagalbos palatoje. – Jie ką tik stebėjo įvykius po keturių pavojaus kodų. Jiems visa tai primena serialo „Grei anatomija“ epizodą, o ne tikrovę. Jie neturėtų matyti tokių dalykų.“

Gydytojai, slaugės ir kiti medicinos darbuotojai stengiasi išlikti ramūs, kad galėtų gelbėti sergančiųjų gyvybes. „Mes daugmaž žinojome, kas mūsų laukia. Aišku, tokio ligos masto nesitikėjome“, – prisipažino gydytoja Cynthia Benson, kartu su L. Paladino dirbanti skubiosios pagalbos skyriuje.

Gydytojai neįpratę dirbti tokiu tempu. Pranešimų, jog kažkuris iš ligonių nebekvėpuoja, yra labai daug. Sparčiai auga ir procentas COVID-19 pacientų, kurių išgelbėti nepavyksta.

„Žinote, įtemptos pamainos metu būna vienas ar du atvejai, kai smarkiai sukyla emocijos ir pradedi galvoti, ar padarei viską, ką galėjai. Manau, kad per tokį trumpą laiką sunku emociškai nusiteikti nepaprastai dideliam atvejų skaičiui, kančioms ir mirtingumui. Vargu ar kuris nors iš mūsų yra tam pasiruošęs“, – atviravo C. Benson.

Pandemijos pradžioje į „SUNY Downstate Health Sciences University“ atvežti 94 sergantieji COVID-19 mirė. Rimtesnės būklės infekuotieji prijungiami prie dirbtinio plaučių ventiliavimo sistemų, nes jiems sunku kvėpuoti. Plaučių ventiliavimo aparatai tapo gyvybiškai svarbūs kovojant su naujuoju koronavirusu. A. Cuomo pareiškė, kad Niujorko valstijai gali prireikti papildomų 30 tūkst. tokių aparatų.

„Bet jie nėra magiški vaistai. L. Paladino sako, jog prie plaučių ventiliavimo aparatų prijungtų COVID-19 sergančių žmonių tikimybė išgyventi – labai menka“, – skelbia CNN. L. Paladino buvo vienas iš tyrėjų, nustačiusių, kad viena plaučių ventiliavimo sistema gali padėti kvėpuoti dviem pacientams.

Visgi jo teigimu, tai ne panacėja, o tik mažesnioji blogybė iš dviejų, esant aparatų trūkumui.

„Mechaniniai plaučių ventiliatoriai visuomet buvo laikomi laikinu sprendimu kelioms valandoms, tiksliau – iki 12 valandų, kol regioninė ligoninė galės parūpinti papildomų geresnių sistemų arba kol bus pristatyta sandėliuose esanti įranga“, – patikslino gydytojas.

J. Eason pridūrė, kad aparatų trūkumas yra tik pusė bėdos, kita pusė – specialistų trūkumas. „Tai labai sudėtinga procedūra. Neteisingai ją atlikus, pacientui gresia kiti sunkūs padariniai“, – pabrėžė ji.

CNN praneša, kad miršta labai daug žmonių. Tiek daug, jog prie Niujorko ligoninės, kurioje lankėsi žurnalistai, stovi du vilkikai su puspriekabėmis šaldytuvais, nes morge nebėra vietos. Morgo administratorius Michaelis McGillicuddy sakė, kad tikriausiai teks užsakyti dar du tokius vilkikus.

„Tiesą sakant, tai baisiausia situacija, kokią teko matyti. Juk stichinės nelaimės atveju maždaug žinome, ko tikėtis, o dabar viskas vyksta be sustojimo, – skundėsi jis. – Esu savanoris ugniagesys. Ne kartą teko bėgti į degančius namus, mačiau daug avarijų, bet koronavirusas mane itin baugina. Nerimauju dėl savo ir artimųjų sveikatos, dėl visų žmonių.“

Tuo metu niujorkietė slaugė „Reuters“ papasakojo savo istoriją.

Vienoje iš Niujorko ligoninių dirbančiai slaugei Jacqueline Callahan rūpinimasis pacientais esant labai sunkioms aplinkybėms – ne naujiena, tačiau koronaviruso pandemija tapo itin nelengvu iššūkiu.

„Žmonės nepaprastai sunkiai serga. Žinoma, nemažai gyventojų atvyksta į ligoninę turėdami tik lengvus simptomus. Tokiais atvejais labai džiaugiuosi, nes jie greitai pasveiks. Kita vertus, galybė pacientų serga tiesiog neįtikėtinai sunkiai. Nieko panašaus anksčiau nesu mačiusi. Man be galo liūdna, kad jiems galiu pasiūlyti tiek nedaug, todėl kiekviena diena iš tiesų yra pati sunkiausia. Net neįsivaizduoji, kaip viskas pasikeis, ir tikiesi, jog situacija gerės, bet kol kas dar per anksti apie tai kalbėti, piko nepasiekėme“, – pasakojo J. Callahan.

33-ejų metų amžiaus slaugė atsisakė atskleisti ligoninės, kurioje dirba, pavadinimą, kad galėtų laisvai kalbėti.

Jos teigimu, vargina ne tik ilgos darbo valandos, bet ir baimė kiekvienos pamainos metu vėl išvysti tai, ką jau regėjo tiek daug kartų: sunkiai kvėpuojančius pacientus ir izoliacijoje mirštančius žmones, bandančius apsaugoti savo šeimos narius. J. Callahan taip pat bijo užsikrėsti pati ir užkrėsti kitus.

Norėdama sumažinti šią riziką, slaugė po darbo visiškai izoliuojasi ir net atsisakė pradėti kartu gyventi su sužadėtiniu, kol pandemija aprims. Be to, grįžusi namo ji iš karto persirengia, o prie paradinių durų turi antimikrobinę pėdų vonelę.

Nors daugelis ligoninių pranešė, jog darbuotojams trūksta asmeninių apsaugos priemonių, įskaitant apsaugines veido kaukes N95, J. Callahan nurodė, kad jos ligoninėje kol kas visko yra pakankamai.

Moteris pasakojo, jog bendruomenės padėkos ir medicinos darbuotojams aukojami maisto produktai pakelia nuotaiką šiuo sunkiu metu, tačiau ji nemėgsta būti vadinama didvyre.

„Mano šeimos nariai ir bičiuliai dažnai sako: „Tu – didvyrė.“ Nieko panašaus. Mes tiesiog dirbame savo darbą. Stengiamės jūsų labui. Stengtumėmės ir esant palankiausioms sąlygoms. Tiesa, dabar jos – siaubingos. Mums tereikia, kad gyventojai elgtųsi tinkamai, t. y. liktų namuose, laikytųsi geros higienos praktikos ir imtųsi visų atsargumo priemonių. Viliuosi, jog per ateinančius keletą mėnesių padėtis pagerės, galbūt net anksčiau. Žinote, esu nusiteikusi optimistiškai. Jeigu žmonės paisys reikalavimų, reikalai pasitaisys greičiau“, – sakė J. Callahan.